Exposalud 2003
W dniach 4-6 kwietnia odbyła się w Barcelonie dziesiąta już edycja targów produktów naturalnych, dietetycznych i ekologicznych
Exposalud.
Hale targowe usytuowano w kompleksie budynków z początku XX w., które zostały zaprojektowane i wybudowane na wystawę
światową w 1929 r. Palacio de la Metalurgia pomieścił ponad 200 wystawców - głównie z Hiszpanii, USA, Francji, Portugalii i
Włoch. Polskę reprezentował Labofarm.
Cześć wystawców stanowili producenci oraz dystrybutorzy i importerzy produktów zielarskich i dietetycznych.
Nowością tegorocznej edycji był targ produktów ekologicznych i naturalnych Ecosalud, gdzie można było znaleźć
dostawców ekologicznej żywności, środków odnowy biologicznej a także... zjeść ekologiczny posiłek.
Targi były dedykowane publiczności "otwartej", w mniejszym stopniu profesjonalistom. W ciągu 3 dni Exposalud
odwiedziło ponad 40 tysięcy osób, spośród których około 25% reprezentowało przemysł oraz dystrybucję produktów naturalnych.
Dla Labofarmu była to kolejna okazja nawiązania nowych kontaktów handlowych. (red.)
Vitafoods 2003
Od 13 do 15 maja w Genewie odbyły się targi Vitafoods International 2003.
W przeciwieństwie do targów w Barcelonie, Vitafoods International są adresowane do profesjonalistów, którzy poszukują
dostawców surowców, półproduktów, usług oraz wyrobów gotowych przemysłu nutraceutycznego.
Wystawcy jak i odwiedzający przyjeżdżają tu z całego świata. Duży jest udział wystawców z USA, Nowej Zelandii a
także Indii i Chin. Polskę reprezentowały dwie firmy: Hasco-Lek oraz Labofarm.
Odwiedzający przyjechali głównie z Europy (Europa - ponad 90%, Azja 3,1%, USA i Kanada 2,6%, Bliski Wschód i Afryka 1,7%
oraz Południowa i Centralna Ameryka, Australia i Oceania po 0,4%). Ta struktura, w porównaniu z ubiegłym rokiem, była
mniej korzystna, ze względu na zagrożenie spowodowane SARS. Na Vitafoods przyjechało niewielu przedstawicieli krajów azjatyckich.
Zmieniła się struktura odwiedzających z Europy. Więcej było przedstawicieli Europy Środkowej, szczególnie z krajów
kandydujących do UE.
Większość osób przyjeżdżających na targi była decydentami w sprawach zakupów i zarządzania firmami, a więc takich osób,
do których producent chce bezpośrednio trafić, co nie jest łatwe. Ze względu na profesjonalny charakter targów w Genewie,
liczba odwiedzających ograniczyła się do 3 tysięcy osób. (red.)
przemysł nutraceutyczny - przemysł produktów i półproduktów spożywczych,
których spożywanie przynosi człowiekowi korzyści
zdrowotne. Przemysł ten
ceniony jest szczególnie w
Stanach Zjednoczonych i
w Japonii. W USA wartość
tej żywności stanowi ok.
1/5 ogólnej wartości produkcji przemysłu spożywczego. Przewiduje się, że
w 2010 r. żywność funkcjonalna będzie stanowić
20% artykułów spożywczych sprzedawanych w
Europie. Zdaniem zmarłego w tym roku prof. Witolda Lutomskiego w III tysiącleciu żywność prozdrowotna,
jej suplementy i leki roślinne stanowić będą
integralny system ochrony
zdrowia.
|