sortuj według:
tytułu 

|
daty 

|
popularnosci 
Czaga - hubka, herbata, mydło i kadzidło ... |
W trakcie wędrówek po polskich lasach brzozę spotykamy bardzo często. Jej jasna, czasem biała kora, wyróżnia się wśród zieleni, urozmaicając krajobraz i dodając mu uroku. Lubimy wdzięczną, pełną tajemniczej urody brzozę, jej delikatną, przyjemną w dotyku korę, jasnozielone listki i cienkie gałązki, poddające się najsłabszym podmuchom wiatru. Naturalnego piękna nie psują nawet jasne, zamszowe w dotyku "huby" porka brzozowego. |
|
|
Rośliny przyjazne alergikom |
Ryzyko alergii można skutecznie zmniejszyć, poprzez posadzenie w ogrodzie lub na balkonie roślin nieposiadających właściwości uczulających. |
|
|
Rośliny oczyszczające powietrze |
Badania naukowców z NASA dowiodły, że szkodliwy wpływ środowiska, w tym zła jakość powietrza, potrafią łagodzić rośliny doniczkowe. Przede wszystkim dostarczają one tlenu. |
|
|
Rośliny chroniące środowisko i zdrowie |
Do grupy paprotników, ze względu na podobne przemiany wegetatywne, należą paprocie Polypodiophyta, psyloty Psilotophyta, skrzypy Equisetophyta, widłaki Lycophyta. W odróżnieniu od mszaków, paprotniki posiadają tkankę przewodzącą wodę i składniki odżywcze. |
|
|
Kto i jak może użytkować runo leśne? |
Użytkowanie runa leśnego jest głęboko zakorzenione w tradycji polskiej. Powszechne w Polsce przekonanie, że runo „było, jest i będzie” (tak jak pewność, że „nie będzie nas, a będzie las”…) – w takim stanie rzeczy, przy wszystkich obecnych zagrożeniach, może się jednak okazać błędne, zważywszy skalę użytkowania i brak jakiegokolwiek monitoringu w tym zakresie. |
|
|
|
Rośliny chroniące środowisko i zdrowie |
Istotne znaczenie roślin dla kondycji środowiska naturalnego wynika z wielu przyczyn, wśród których najważniejszą jest zdolność do fotosyntezy, prowadzonej w określonych warunkach, w zielonych częściach roślin. |
|
|
|
Pozyskiwanie leśnych roślin leczniczych |
Jeszcze niedawno, w połowie XX w., około 75% surowców zielarskich pozyskiwano ze stanowisk naturalnych, głównie z lasów i łąk. Dziś otrzymujemy je przede wszystkim z plantacji, a podane proporcje uległy odwróceniu. |
|
|
|