Jeżyna
W sierpniowe dni na szlakach naszych wędrówek, spacerów, wycieczek rowerowych
napotkamy owocujące krzewy jeżyny Rubus fruticosus. Czarne dojrzałe owoce z pewnością skuszą nasze podniebienie, zatrzymamy się i pochylimy nad tym krzewem.
Jako roślina lecznicza
jeżyna stosowana była od wieków. Jej właściwości lecznicze opisywali Hipokrates, Dioskurides,
Pliniusz, Galen, a w czasach nowożytnych m.in. Dodonaeus, Matthiolus, Lonicerus czy Haller. Wskazywano na
zewnętrzne i wewnętrzne, ściągające działanie liści jeżyny. Lorenc zwrócił uwagę na stosowanie liści jeżyny przy dławicy piersiowej, Madaus skoncentrował uwagę na hipoglikemicznych właściwościach wyciągów z liści. Komisja E 1 lutego 1990 wydała monografię nr 22,
w której odniosła się pozytywnie do tych wskazań.
Jeżyna fałdowana
Rubus fruticosus
- to według nomenklatury botanicznej prawidłowa
nazwa naszej jeżyny. Dodatkowo, w różnych
częściach Polski spotkamy się z różnymi
jej nazwami tradycyjnymi: czarna malina,
ostrążlica, ostrężyna, wodostrężnica,
urzyna, ostryg i, dziady…
Po angielsku jeżyna to blackberry,
po niemiecku Brombeere, po francusku
ronce, po rosyjsku jeżewicznik
(?????????), po czesku ostružina.
Jeżyna fałdowana (syn. Rubus plicatus)
to najbliższa krewna znanej
każdemu z nas maliny właściwej
Rubus idaeus. Obie należą do tej
samej rodziny różowatych i rodzaju
malina Rubus.
Choć gatunki są spokrewnione,
to jednak należy je traktować jako
dwie osobne rośliny lecznicze, farmakognozja
każdą z nich rozpatruje osobno.
Przyjrzyjmy się bliżej jeżynie. Chcę zachęcić Czytelników
Panacei do umieszczenia jej w domowej
apteczce i w spiżarni, zwłaszcza na zimę.
Jeżyna występuje w Europie, w Azji, Ameryce Północnej.
W stanie dzikim w Polsce występuje na całym
niżu i w niższych partiach górskich. Rośnie na
polach, zrębach, zaroślach, w lasach, przy drogach,
w pobliżu skał. Szybko się rozrasta, zajmując coraz
to większe przestrzenie. Z tego powodu bywa uciążliwym
chwastem w uprawach polnych i leśnych.
W Polsce występuje około 50 gatunków jeżyn, ponieważ
tworzy ona często mieszańce z innymi
gatunkami rodzaju Rubus.
Jest kolczastym krzewem o pędach wysokości
1-4 m. Liście są dłoniasto złożone, 3-5-listkowe,
ogonkowe. Pojedynczy listek o blaszce jajowatej
długości 3-9 cm, szerokości 2-6 cm, zwęża się ku
nasadzie. Długość ogonka liściowego 3-6 cm. Liść
od strony górnej jest zielony, gładki lub słabo owłosiony,
od spodu jaśniejszy. Młode liście są od spodu
silnie owłosione, starsze są owłosione tylko na nerwach
spodu blaszki liściowej. Brzeg liścia jest ostro,
nierówno piłkowany. Szczytowy listek jest najczęściej
o kształcie sercowatym. Unerwienie liści jest
pierzaste. Na głównych nerwach i na ogonkach liściowych
znajdują się haczykowate i wygięte kolce
długości 1-2 mm. Liście są bez zapachu.
Krzew jeżyny kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty
są promieniste, o płatkach barwy białej do jasnoróżowej.
Dojrzałe owoce są czarne.
Surowcem
farmakognostycznym i farmakopealnym jest liść
jeżyny fałdowanej Folium Rubi fruticosi. W różnych
częściach Polski, w tradycyjnym lecznictwie
oprócz liści wykorzystuje się owoce jeżyny Fructus
Rubi fruticosi i korzeń jeżyny Radix Rubi fruticosi.
Liście jeżyny do celów leczniczych zbiera się wiosną
i na początku lata, przed kwitnieniem rośliny.
Suszy się je w cieniu i w przewiewie. Farmakopea VI
podaje, że surowiec leczniczy powinien zawierać nie
mniej niż 8% garbników w przeliczeniu na pirogalol
(C6H6O3 - m.cz. 126,11). Dawka jednorazowa
i dobowa, zwykle stosowana według FP VI, podana
doustnie w odwarach lub zewnętrznie w odwarach,
wynosi 4,5 g surowca.
Liść jeżyny swoje główne dz iałanie zawdzięcza
obecności garbników hydrolizujących (galotanina,
elagotanina dimeryczna) i proantocyjanidynom.
Związkami czynnymi są także kwasy organiczne
(cytrynowy, izocytrynowy, jabłkowy, bursztynowy,
askorbowy), flawonoidy, triterpeny i sole
mineralne.
Ze względu na zawartość garbników, liść jeżyny ma
zastosowanie jako środek ściągający, przeciwbiegunkowy
i krwiotamujący. Podawany wewnętrznie, doustnie w biegunkach i w stanach zapalnych,
w chorobie wrzodowej, wzdęciach i innych chorobach
przewodu pokarmowego.
Do innych właściwości leczniczych zalicza się działanie
grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Działanie to wykorzystywane jest także przy podaniu
zewnętrznym, do płukania w stanach zapalnych
gardła i błony śluzowej jamy ustnej, przy
pleśniawkach oraz do kąpieli w chorobach skóry,
w trądziku i egzemie. Zawarte w liściach związki
czynne działają moczopędnie i napotnie, ułatwiają
usuwanie toksycznych metabolitów z moczem.
Działanie moczopędne i napotne, regulujące przemianę materii i ogólnie odtruwające, jest szczególnie istotne w chorobie reumatycznej, przeziębieniu i grypie.
|
Oprócz tego, obecność w liściach triterpenów wywołuje
działanie hipoglikemiczne, na co zwrócili
uwagę autorzy hiszpańscy.
Dietrich Frohne proponuje: w niespecyficznych,
ostrych biegunkach zalać 2 łyżki liści filiżanką gotującej
się wody, po 10 minutach przecedzić, pić
świeżo przyrządzoną herbatkę kilka razy dziennie
między posiłkami. W herbatce domowej lub śniadaniowej
używa się również liści sfermentowanych.
Herbata ze sfermentowanych liści bywa stosowana
jako namiastka herbaty czarnej.
Wolfgand Hensel podaje przepis herbatki ziołowej:
zmieszać liście jeżyny i maliny w równych proporcjach.
Dodać kwiat lipy, suszone owoce dzikiej róży
i ziele mięty dla zwiększenia aromatu. 2 łyżeczki
mieszanki zalać w filiżance wrzącą wodą i przecedzić
po 10 minutach.
Do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego proponuje
się odwary: płynne, wodne mieszanki ziołowe.
Otrzymuje się je, ogrzewając rozdrobniony
surowiec z określoną objętością wody i utrzymuje
się w stanie wrzenia przez 30 minut.
Zalecana jest także nalewka – do stosowania zewnętrznego
w zmianach skórnych, takich jak trądzik
pospolity i trądzik różowaty, zmiany skórne
sączące i łojotok.
Ekstrakt z liści jeżyny jest bardzo cenny dla przemysłu kosmetycznego. Wykorzystywany w preparatach o działaniu ochronnym przed promieniowaniem.
|
Przeprowadzone badania udowodniły, że ekstrakt z liści jeżyny spowalnia procesy starzenia się skóry na drodze zahamowania aktywności
metaloproteinazy MMP1 (grupa enzymów mających zdolność do degradacji białek zawartych w macierzy międzykomórkowej).
W kuchni
najbardziej ceni się owoc jeżyny
Fructus Rubi fruticosi. Jest mięsisty,
zbiorowy, zaliczany do wielopestkowców.
Ze związków czynnych
owoce zawierają antocyjany,
witaminy A, B i C, kwas cytrynowy,
pektyny, cukry, związki śluzowe, sole mineralne.
Świeże owoce mają zastosowanie w produkcji
syropów wykrztuśnych. Owoce mają także właściwości
ogólnie wzmacniające organizm, poprawiają
trawienie. Sok ze świeżych, dojrzałych owoców
ma działanie przeciwgorączkowe i napotne.
Suszone owoce wykorzystuje się w sporządzaniu
herbat. Owoce zbiera się czarne, dojrzałe, razem
z dnem kwiatowym. Suszenie w suszarni, w temperaturze
40-60°C.
Aleksander Ożarowski podaje przepis na napój
z owoców jeżyny: wlać 2 łyżki soku z owoców jeżyny
do 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody. Podawać
do picia w chorobach gorączkowych, w zastępstwie
soku malinowego.
W medycynie ludowej
odegrał pewną rolę także korzeń jeżyny Radix Rubi
fruticosi. Co prawda, nie ma w pełni wiarygodnych,
dostępnych informacji, ale stosowano go w profilaktyce
puchliny i w chorobach żołądkowo-jelitowych.
Korzenie jeżyny wykopywane były w lutym
i w marcu, suszono je i rozdrabniano. Niektóre
źródła podają, że surowiec działa moczopędnie
i przeciwobrzękowo.
Jak widzimy, jeżyna jest cenną, zarazem pospolitą rośliną. A ponieważ jest tak powszechna, może warto
znać jej zastosowanie lecznicze i korzystać z jej leczniczych właściwości. Zachęcam także do zapasów na
zimę z owoców jeżyny: dżemów, kompotów, soków. Także do zamrażania owoców.
mgr Ludmiła Rumpel
Mgr biologii Ludmiła Rumpel jest absolwentką Akademii Rolniczej we Wrocławiu – Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt. Kierunek
biologia, praca magisterska o tematyce immunologicznej (2005). Jest także technikiem farmaceutycznym (2010) i technikiem analityki medycznej
(2000). Pracuje w aptece. Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół roślin leczniczych. Prywatnie kocha górskie wycieczki i muzykę klasyczną.
|
Piśmiennictwo dostępne w redakcji
|