Kwiaty jadalne - Chabry bławatki
Białasy, głowacze, jasieńce, kardy, wołoszki, macoszki, modraki, modrzeńczyki, wasilki, wawry…
Chaber Centaurea L. należy do rodziny astrowatych
Asteraceae. Rodzaj ten obejmuje około 600 gatunków roślin zielnych, pochodzących głównie z rejonów śródziemnomorskich.
Do najpopularniejszych należą chaber bławatek Centaurea cyanus L., chaber łąkowy Centaurea jacea L. i pospolicie występujący chaber drakiewnik
Centaurea scabiosa L. Wśród gatunków o walorach dekoracyjnych wymieniane są także żółto kwitnący chaber olbrzymi Centaurea macrocephala
Puschk. ex Willd. czy pochodzący z Bliskiego Wschodu i uprawiany w wielu barwnych formach chaber piżmowy Centaurea moschata L.
Znanym gatunkiem jest również chaber czarny Centaurea nigra L. Cieszył się on dużą popularnością w średniowieczu. Stosowany był jako składnik maści przyspieszającej gojenie ran, ziele łagodzące stany zapalne gardła i powstrzymujące krwawienie z dziąseł, także jako środek moczopędny. Gatunkiem powszechnie wykorzystywanym zarówno w polskiej, jak i europejskiej medycynie naturalnej – ze względu na obecność wielu cennych związków biologicznie czynnych – jest chaber bławatek Centaurea
cyanus L. – pospolity chwast zbożowy, potocznie nazywany bławatem, modrakiem, modrokwiatem. Łodyga pajęczynowato-
-wełnisto owłosiona, osiąga wysokość do 80 cm. Liście są równowąskie, lancetowate, dolne zwykle pierzastodzielne. Koszyczki kwiatowe, osadzone
pojedynczo na szczytach pędów, wypełnione są wyłącznie kwiatami rurkowatymi, przy czym kwiaty brzeżne są duże, o lejkowatym kształcie, a ich
długość jest 2-3 razy większa niż długość kwiatów środkowych (generatywnych). Pełnią rolę powabni.
Owocem bławatka jest niełupka o podługowatojajowatym kształcie, z wieńcem sztywnych szczecinek
na uciętym szczycie, nieco spłaszczona z boków, rozsiewana przez mrówki i wiatr. Bławatek kwitnie od maja do sierpnia. Jego kwiaty pozyskuje się
ze stanu naturalnego do celów leczniczych, kosmetycznych i spożywczych.
Kwiat chabra
Flos Cyani
Surowcem są korony wyrywane z koszyczków.
Płatki należy suszyć krótko, w temperaturze nie
przekraczającej 35°C. Przy powolnym suszeniu,
w warunkach naturalnych i na słońcu, tracą barwę,
bledną na skutek rozpadu niebieskiego barwnika
cyjaniny. Po wysuszeniu surowiec należy przechowywać
w szczelnym opakowaniu, w suchym
i zacienionym miejscu, co pozwala na zachowanie
właściwości leczniczych.
Do najważniejszych związków biologicznie czynnych
w kwiatach chabra bławatka należą: cyjanina
(dzięki zawartości g likozydów cyjanidynowych
chaber bławatek ma niebieską barwę),
pelargonidyna, kopigment (glikozyd flawonowy
4ß-D-glukozo-7ß-D-glukoronid apigeniny), centauryna,
cichoryna, laktony seskwiterpenowe - knicyna,
składniki mineralne (zwłaszcza mangan)
i polisacharydy.
Zawarte w kwiatach chabra antocyjany mają wolne
grupy hydroksylowe w pozycji 3’ i 4’, przez co zdolne
są do tworzenia kompleksów metalicznych z Fe,
Al, połączonych dodatkowo z polimerami kwasu
galakturonowego. Kompleksy te (chelaty cyjanidyny
z żelazem i glinem) zachowują niebieską barwę,
nawet w słabo kwaśnym środowisku.
Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach badaniom
nad strukturą niebieskiego pigmentu, wyizolowanego
z kwiatów chabra bławatka, odkryto
krystalograficzną strukturę tego barwnika, która
wykazała, że jest to złożony kompleks, w skład
którego wchodzą antocyjany połączone z Fe i Mg
oraz flawony połączone z jonami wapnia. Barwnik
ten został nazwany protocyjaniną. Po raz pierwszy
wyizolowany w 1958 r. jako niebieski pigment,
z płatków chabra bławatka. Z niebieskich płatków
kwiatów bogatych w antocyjany można wyodrębnić
naturalne związki barwne na skalę przemysłową.
Tak otrzymane ekstrakty mogą mieć zastosowanie
jako naturalne dodatki do barwienia produktów
żywnościowych.
Powstała z połączenia dwóch greckich słów: anthos
(kwiat) i kyanos (niebieski). Pierwszym wyizolowanym
antocyjanem była pochodząca z kwiatów chabra
bławatka cyjanidyna.
W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest
wyciąg z kwiatów chabra bławatka. Na drodze ekstrakcji
z kwiatów otrzymywane są aktywne składniki
w postaci antocyjanów i laktonów seskwiterpenowych,
mające zastosowanie przy produkcji
kosmetyków do pielęgnacji włosów i kosmetyków
do opalania.
Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.
|
W wyciągu z płatków bławatka dominującym
skladnikiem jest centauryna – o działaniu silnie
przeciwrodnikowym, łagodzącym i przeciwzapalnym.
Posiada właściwości łagodnie myjące, jest
pomocna przy usuwaniu łupieżu i wpływa wzmacniająco
na ścianki naczyń krwionośnych. Cyjanina
natomiast jest wykorzystywana do płukanek
przeznaczonych do pielęgnacji włosów siwych.
Niweluje odcień żółci i nadaje włosom jasny, popielatoniebieski
kolor. Jest często stosowana przy
produkcji maści do oczu i kremów do pielęgnacji
okolic oczu. Na bazie wyciągu wodnego z kwiatów
chabra bławatka produkowane są krople do oczu
o działaniu ściągającym, usuwającym podrażnienia
i przekrwienie.
Prowadzone ostatnio badania farmakologiczne
wykazały, że zawarte w główkach Centaurea
cyanus wielocukry wykazują działanie przeciwzapalne.
Wyodrębnione z płatków chabra cukry
zawierały jako główny składnik kwas galakturonowy
(często w ystępujący w polisacharydach
śluzowych, także w postaci soli wapniowych,
magnezowych, w pektynach i gumach)
oraz arabinozę, glukozę, ramnozę i galaktozę.
Kwiaty chabra bławatka stosowane są do różnego
rodzaju mieszanek regulujących trawienie, leczących
zaburzenia żołądkowe, działających moczopędnie
i pobudzających przemianę materii.
We Francji dużą popularnością cieszy się ekologiczny
hydrolat bławatkowy (certyfikowany przez
ECOCERT - europejski certyfikat potwierdzający
ekologiczną uprawę rośliny i skład produktu
finalnego), otrzymywany na drodze destylacji
z parą wodną kwiatów bławatka.
Z kwiatów chabra pochodzi także olejek eteryczny,
wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.
Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne,
przeciwbakteryjne. Stosowany jest do
pielęgnacji cery naczynkowej oraz
w mieszankach zapachowych,
wykorzystywanych w aromaterapii.
Modre kwiaty chabra bławatka
są wdzięcznym dodatkiem
kulinarnym oraz
doskonałym składnikiem
do barwnych nalewek
na bazie alkoholu i słodkich
kwiatowych syropów.
W stanie świeżym płatki
można stosować jako element
dekoracyjny różnego rodzaju sałatek,
także owocowych. Mogą stanowić
składnik ciasta naleśnikowego, racuchów
z jabłkami lub startą cukinią, nadając tym prostym
potrawom efektowny wygląd. Suszone płatki chabra
są często stosowane jako dodatek do czarnych
i zielonych herbat.
dr hab. inż. Monika Grzeszczuk, mgr inż. Anna Kawecka
- Katedra Ogrodnictwa, Pracownia Przechowalnictwa
i Przetwórstwa ZUT w Szczecinie
dr hab. inż. Dorota Jadczak, prof. nadzw. – Katedra
Ogrodnictwa, Pracownia Warzywnictwa ZUT w Szczecinie
Piśmiennictwo dostępne w redakcji
|