Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 5
Artykuły > Aromaterapia > Co Się Tyczy Zapachów ... cz11

Panacea Nr 1 (18), styczeń - marzec 2007 strona: 25

Co się tyczy zapachów ...

część 11


Macierzanka i tymianek

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum)
Jest krzewinką z rodziny Lamiaceae, o podnoszących, względnie płożących się pędach. Częściowo owłosiona, wyrasta od 5 do 30 cm. Liście owalne i całobrzegie. Kwiaty drobne, rurkowate i dwuwargowe, fiołkowo-różowe i główkowato zebrane u szczytu pędów. Jest rośliną krajową. Spotykamy ją pospolicie na piaszczystych i słonecznych stanowiskach, na miedzach, polanach, a także w lasach sosnowych.
Olejek macierzankowy zawiera cymen, karwakrol, tymol i terpinol. Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, wykrztuśne, spasmolityczne. Stosowany jest w oparzeniach I i II stopnia, w uszkodzeniach skóry, owrzodzeniach, liszajach, egzemach. Łagodzi odczyn po ukąszeniach owadów. Regeneruje naskórek i poprawia ukrwienie skóry.

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)
Także z rodziny Lamiaceae, krzewinka do 30 cm wysokości. Ma drobne, dołem drewniejące pędy. Jej drobne liście są szarozielone, czasem spodem sinawe, pokryte gruczołkami olejkowymi. Mają kształt owalny, wydłużony, brzegi podwinięte ku dołowi. Tymianek kwitnie w czerwcu i w lipcu – różowo, fioletowo, rzadziej biało. Roślina o dużej zawartości olejków eterycznych, dzięki którym jest stosowana jako rośliny przyprawowa i lecznicza Występuje w Eurazji, Afryce Płn. i na Wyspach Kanaryjskich.
Olejek tymiankowy Oleum Thymi pozyskiwany jest z ziela tymianku, które zawiera go w ilości 0,5-2%. Barwa aromatycznej cieczy jest różna: żółto- lub brunatnoczerwona (olejek francuski), ale też ciemnozielona (olejek hiszpański). Oba olejki mają silny, charakterystyczny zapach tymianku (tymolu) i ostry, piekący smak, nieco korzenny. Olejek francuski zawiera 20-30% tymolu (związek fenolowy), ponadto pinen, cymol, cynalol, linalol, borneol. Olejek hiszpański ma 42-59% karwakrolu.
Olejek tymiankowy służy do pozyskiwania tymolu – środka silnie antyseptycznego i przeciwgnilnego, w formie krystalicznej.
Olejek w lecznictwie stosowany jest w przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i jamy ustnej. Po podaniu doustnym część składników olejku wydala się przez płuca. Upłynnia wydzielinę śluzową, rozkurcza oskrzela i tchawicę, działa wykrztuśnie. Używany jest również do inhalacji. Należy jednak pamiętać, iż wysokie dawki olejku działają toksycznie: wywołują nudności, wymioty, uszkodzenie miąższu nerek (tymol). Olejek tymiankowy wchodzi też w skład maści rozgrzewających, łagodzących dolegliwości reumatyczne. Bywa wykorzystywany do kąpieli w bólach towarzyszących chorobom narządów ruchu. Można go używać do przyrządzania płukanek do włosów. Tymol stosowany w dużych rozcieńczeniach przyspiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze. W starożytnym Egipcie tymianek był używany do balsamowania zwłok.

Dr n. farm. Bożena Kowalczyk
Śląska Akademia Medyczna, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu.



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Kora dębu i dęb...
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.