Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 3
Artykuły > Nowości > Owoce maliny - właściwości dietetyczne i lecznicze

Panacea Nr 4 (21), październik - grudzień 2007 strony: 22-23

Owoce maliny
- właściwości dietetyczne i lecznicze

Malina jest jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanych przez tysiąclecia w celach odżywczych i leczniczych. Podobnie jak owoce truskawki, zawiera bogaty zespół polifenoli, witaminy (C, E - naturalne antyoksydanty) i związki mineralne. Liczne, szczególnie prowadzone w ostatnich latach, badania naukowe nad biologicznymi właściwościami malin, potwierdziły ich znaczenie jako składników diety i leków o działaniu przeciwzapalnym. Wyniki eksperymentów wskazały na właściwości przeciwnowotworowe kwasu elagowego - prostego fenolu, występującego w malinach, który hamuje procesy nowotworowe w wątrobie i płucach. Kwas elagowy posiada również właściwości przeciwwirusowe, o czym warto pamiętać, stosując w leczeniu przeziębienia przetwory z malin (np. sok). Kolejne prace koncentrowały się na wyjaśnieniu specyficznego smaku i zapachu malin; w rezultacie doprowadziły do wyodrębnienia szeregu aromatycznych związków chemicznych. Głównym składnikiem tego zespołu jest keton malinowy a 4-(4-hydroksyfenylo)- butan-2-on (RK). Wiadomo, że poszczególne odmiany malin różnią się poziomem zawartości związku w owocach. Ujawniono wyższe stężenia ketonu w owocach pochodzących z roślin rosnących w warunkach naturalnych, w stosunku do roślin uprawianych.


Vaccinium corymbosum - borówka amerykanska

Aktywność hamująca cyklooksygenazy i antyutleniająca glikozydów cyjanidyny w wiśniach i jagodach różnych gatunków.
Seeram N. P., Momin R. A., Nair M. G., Bourquin L. D. Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine 8:362-369, 2001.
Analizowano w warunkach in vitro aktywność hamującą enzymy stanu zapalnego - cyklooksygenazy oraz oceniano działanie antyutleniające homogenatów świeżych owoców z gatunków i odmian uprawowych, m.in. wiśni Prunus cerasus L. cv. BalatonTM i Montmorency, Prunus avium L. (słodka wiśnia) (Rosaceae) oraz malin Rubus idaeus L. (Rosaceae) i truskawek odmiany Honeoye Fragaria x ananassa Duch. (Rosaceae), także borówek Vaccinium myrtillus L. (czarna jagoda), Vaccinium corymbosum L. (borówka amerykańska) i Vaccinium macrocarpon Ait. (żurawina wielkoowocowa) (Ericaceae). Jako związki odniesienia o działaniu przeciwzapalnym, uwarunkowanym inhibicją cyklooksygenazy I i II, użyto ibuprofen i naproksen. W badaniach aktywności antyutleniającej zastosowano model oksydacji liposomów z użyciem spektroskopii fluorescencyjnej. Wyniki testów aktywności biologicznej skorelowano z występowaniem i zawartością antocyjanów w badanym materiale roślinnym, szczególnie pochodnych cyjanidyny, które charakteryzują się silnym działaniem przeciwoksydacyjnym. Metodą chromatograficzną (HPLC) oznaczono zawartość w owocach 3-glukozylorutynozydu i 3-rutynozydu cyjanidyny oraz wolnej cyjanidyny. Obok aktywności zespołów antocyjanów w owocach, badano również aktywność pojedynczych związków pochodnych cyjanidyny. Stwierdzono, że inhibicja obu enzymów przez cyjanidynę (stężenie 5 uM) była zbliżona do wykazywanej przez związki odniesienia. Pochodne glikozydowe cyjanidyny były mało aktywne. Najsilniejszą aktywność hamującą cyklooksygenazę I posiadały owoce maliny (45,8%), natomiast owoce słodkiej wiśni najsilniej hamowały cyklooksygenazę II (47,4%), przy obserwowanym 40,1% zahamowania dla malin. Wartości te były osiągane dla stężenia homogenatów 125 ug/ml. Aktywność zespołów antocyjanów z owoców była porównywalna z aktywnością hamującą ibuprofenu i naproksenu, użytych w stężeniach 10 uM. Autorzy wiążą wyniki badań in vitro aktywności przeciwzapalnej owoców wiśni i maliny z obecnością w zespole antocyjanów pochodnych cyjanidyny. Działanie antyutleniające było dla wszystkich badanych owoców zbliżone i niezależne od zawartości pochodnych cyjanidyny. Należy podkreślić, że w mechanizmie działania przeciwzapalnego ekstraktów roślinnych wymienia się również ich właściwości przeciwutleniające. Uwzględniając wyniki badań, autorzy podkreślają, że konsumpcja owoców, w tym szczególnie malin i wiśni, może mieć korzystny efekt dla zdrowia, szczególnie w przypadku chorób reumatycznych - zarówno ich profilaktyki, jak i terapii.

Zwalczające otyłość działanie ketonu izolowanego z malin.
Morimoto C., Satoh Y., Hara M., Inoue S., Tsujita T., Okuda H. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 77:194-204, 2005.
Podstawą badań było strukturalne podobieństwo ketonu izolowanego z owoców malin do kapsaicyny i synefryny. Kapsaicyna - charakterystyczny alkaloid owoców pieprzowca rocznego, papryki - decyduje o ich ostrym, drażniącym smaku. Jednocześnie w testach laboratoryjnych kapsaicyna obniża wagę komórek tłuszczowych - adypocytów i poziom triacylogliceroli w surowicy, poprzez stymulację wzrostu energii metabolizmu. Synefryna - składnik owoców z rodzaju Citrus - posiada aktywność lipolityczną, obserwowaną w komórkach tłuszczowych. Podobieństwa w budowie związków pozwoliły na przypuszczenie, że RK, podobnie jak synefryna i kapsaicyna, może wykazywać działanie przeciwdziałające otyłości. Autorzy pracy przeprowadzili doświadczenia w warunkach in vivo na myszach, w 2 grupach doświadczalnych. Zwierzęta otrzymywały przez okres 10 tygodni dietę wysokotłuszczową, wzbogaconą o dodatek ketonu malinowego w stężeniach 0,5%, 1% lub 2%. Druga grupa zwierząt otrzymywała dietę wysokotłuszczową przez okres 6 tygodni, natomiast przez dalsze 5 tygodni wysokotłuszczowa dieta była wzbogacona o dodatek 1% RK. Wyniki doświadczeń wykazały, że RK zabezpiecza przed wzrostem wagi, wywołanym dietą bogatą w tłuszcze, we wszystkich analizowanych stężeniach - jakkolwiek w tygodniach od 6 do 9 supresja masy ciała była obserwowana zależnie od dawki dla stężeń 1% i 2%. Stwierdzono, że wystarczające dla hamowania wzrostu masy ciała oraz wątroby i tkanki tłuszczowej zwierząt doświadczalnych jest stężenie 1% RK. Ponadto ujawniono, że RK obniża poziom triacylogliceroli wątrobowych, spowodowany dietą wysokotłuszczową. Cukrowe składniki żywności, glukoza i fruktoza, powodują wzrost lipogenezy w wątrobie i stymulują akumulację tłuszczy. Keton malinowy (1%) hamuje wzrost masy, m.in. podskórnej tkanki tłuszczowej, powodowany nadmiarem fruktozy. Autorzy pracy uważają, że RK redukuje powodowaną nadmiarem tłuszczy i cukrów akumulację tkanki tłuszczowej, a jego działanie ujawnia się na różnych etapach dekompozycji tłuszczy. Wyjaśniając mechanizm działania "odchudzającego" ketonu, przeprowadzono w warunkach in vitro badania wpływu RK na lipolizę w białych adypocytach. Są to jednopęcherzykowe komórki tłuszczowe, syntetyzujące, magazynujące i metabolizujące tłuszcze właściwe. Katecholaminy - norepinefryna są znane z właściwości stymulowania lipolizy via ß-adrenergiczne receptory. Taki mechanizm wykazuje również synefryna. Jednak działanie lipolityczne RK odbywa się na innej drodze, m.in. otyło- doświadczena poprzez wpływ na enzymy biorące udział w hydrolizie triacylogliceroli, w tym hormonozależną lipazę. W przeprowadzonych doświadczeniach RK znacząco stymulował indukowaną norepinefryną lipolizę, w wyniku aktywacji translokacji hormonozależnej lipazy z cytozolu do tłuszczowych kropli w szczurzych, białych komórkach tłuszczowych. Odnosząc się do wcześniejszych wyników badań RK, a także uwzględniając wyniki jeszcze nie publikowanych badań własnych, autorzy pracy uważają, że keton działa również na procesy zachodzące w tkance tłuszczowej brunatnej, jakkolwiek nie jest dotychczas znany szczegółowy mechanizm takiej aktywności. Brunatną tkankę tłuszczową stanowią wielopęcherzykowe komórki z licznymi kroplami tłuszczu, bogate w mitochondria, uczestniczące w wytwarzaniu ciepła. Obserwowano w mysich brunatnych adypocytach (BAT) wzrost aktywności oksydazy cytochromu c, co wskazuje na wzrost zużycia tlenu i procesów utleniania w obecności RK. Według autorów pracy, keton stymuluje procesy termogenezy i wzmaga metabolizm komórkowy. W konkluzji autorzy stwierdzają, że RK posiada wielokierunkowe działanie redukujące tkankę tłuszczową i zapobiegające jej odkładaniu, m.in. poprzez wpływ na metabolizm białych i brunatnych adypocytów. Związek ten może przeciwdziałać otyłości poprzez wzrost norepinefryną indukowanej lipolizy w białych adypocytach i wzrost termogenezy w brunatnych komórkach tłuszczowych.


Rubus idaeus - malina własciwa

dr hab. farm. Mirosława Krauze-Baranowska
- kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji
z Ogrodem Roślin Leczniczych AM w Gdańsku
 

 



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Kora dębu i dęb...
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.