Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 7
Artykuły > Aromaterapia > Co Się Tyczy Zapachów ... cz8

Panacea Nr 2 (15), kwiecień - czerwiec 2006 strona: 23

Co się tyczy zapachów ...

. . . . .   część 8   . . . . .

Róża, sosna

Róża francuska (Rosa gallica)
Róża damasceńska (Rosa damascena)

Olejek różany Oleum Rosae uzyskiwany jest zarówno z kwiatów Rosa damascena, jak i z Rosa gallica. Głównymi składnikami tego olejku są geraniol, cytronelol, nerol oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. Głównym producentem olejku różanego jest Bułgaria, ale wytwarza się go także w Algierze, Iranie, Turcji, Egipcie i Francji. Ceniony jest za swój zmysłowy i podkreślający kobiecość zapach.

Olejek różany łagodzi silny, męczący kaszel o podłożu astmatycznym, wszelkiego rodzaju bóle głowy, działa pobudzająco na układ nerwowy, ogólnie wzmacniająco, przeciwdepresyjnie, relaksująco, kojąco, zwalcza apatię, zwiększa pewność siebie, pobudza zmysły, jest afrodyzjakiem.

Stosuje się go przy uporczywych migrenach. Działa przeciwbakteryjnie, odkażająco, przeciwzapalnie, wiatropędnie, napotnie, rozkurczowo na mięśnie gładkie, silnie żółciopędnie i moczopędnie. Doskonały do pielęgnacji skóry, głównie suchej, wrażliwej i starzejącej się. Działa tonizująco i ściągająco na włosowate naczynia krwionośne. Dzięki temu usuwa zaczerwienienia spowodowane przez rozszerzone naczynka na policzkach, rozszerza naczynia krwionośne, zaróżawia cerę. Leczy trądzik i zapalenie mieszków włosowych. Olejek różany ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Olejki o zapachu różanym zawierają głównie geraniol – najważniejszy składnik olejku różanego. Do najczęściej używanych w perfumerii namiastek olejku różanego należą olejki bodziaszkowy, palczatki i kus-kus.
Olejek bodziszkowy Oleum Geranii, otrzymywany z różnych gatunków bodziszków, czyli pelargonii. Uprawiane szczególnie w Algierze oraz południowej Francji, Hiszpanii, na Korsyce. Zawierają około 70-80% mieszaniny geraniolu i cytronellolu w różnych stosunkach ilościowych.
Olejek palczatki jest otrzymywany z podzwrotnikowych traw z rodzaju Cymbopogo, zwanych palczatkami. Olejki z poszczególnych gatunków różnią się nieco, jednak jako główną nutę zapachową mają aromat różany (geraniol), z domieszką zapachu cytrynowego (cytral i cytronellol). Na Wschodzie mają duże znaczenie jako pachnidło, składnik perfum, wody różanej, kremów i balsamów.
Olejek kus-kus (albo wetiweriowy) otrzymuje się z korzeni Cymbopogon muricatus. Jest bardzo dobrym utrwalaczem zapachów, stosowany do wyrobu luksusowych perfum.

Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris)
Drzewo iglaste z rodziny Pinaceae, do 45 m wysokości. Igły sztywne, ciemnozielone, po dwie na krótkopędzie. Szyszki brunatne. Występuje w umiarkowanej strefie klimatycznej Europy i Azji.
Olejek sosnowy Oleum Pini zawiera pinen, kamfen, felandren, aldehyd kuminowy i anyżowy, borneol, limonen, kadinen.

Olejek sosnowy ma własności antyseptyczne, wykrztuśne, przeciwzapalne. Stosowany w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Zwiększa odporność organizmu, ułatwia oddychanie, leczy nerwy, działa odkażająco, orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco, rozkurczowo, rozszerza drogi oddechowe.

Usuwa zmęczenie umysłu, infekcje dróg oddechowych, grypę. Zwiększa odporność organizmu. Stosowany również w infekcjach dróg moczowych, w problemach menopauzy i ociężałości umysłowej. Wywiera działanie odkażające, rozgrzewające, wzmagające wydzielanie śluzu i soków trawiennych, moczopędne, żółciopędne, wiatropędne, pobudzające apetyt i wydzielanie potu, pobudzające miesiączkowanie. Zastosowany zewnętrznie działa odwaniająco i przeciwreumatycznie, przeciwgnilnie.



Dr n. farm. Bożena Kowalczyk
Śląska Akademia Medyczna, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu.



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.