Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 9
Artykuły > Kosmetologia > Surowce roślinne na przebarwienia

Panacea Nr 3 (56), sierpień - październik 2016 strony: 24-25

Surowce roślinne
na przebarwienia

Przebarwienia powstają w wyniku zakłócenia poszczególnych etapów syntezy i nieprawidłowego rozmieszczenia w skórze naturalnego barwnika melaniny, odpowiedzialnej za ochronę skóry przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Melanina pochłania promieniowanie UVA, UVB i neutralizuje wolne rodniki.

Czynniki sprzyjające
powstawaniu przebarwień to nadmierna ekspozycja na światło słoneczne i zmiany hormonalne. Obecność przebarwień skóry może być rezultatem chorób nerek, wątroby, tarczycy i cukrzycy.
W praktyce dermatologicznej najczęściej spotykanymi zmianami są piegi ephelides, ostuda chloasma, melasma, Melanosa Riehla melanosis Riehl, soczewicowate plamy starcze letingines sensiles i przebarwienia pozapalne.

Kosmetyki
przeznaczone do pielęgnacji skóry z zaburzeniami pigmentu powinny działać kompleksowo, indukować hamowanie różnych etapów melanogenezy, dezaktywować czynniki inicjujące syntezę i obniżać stężenia już powstałego nadmiaru barwnika. Skarbcem naturalnych surowców kosmetycznych jest świat roślin. Nasze babcie stosowały maseczki z utartego chrzanu, odwar z pietruszki lub okłady z plasterków ogórka. Moda na jasny odcień skóry trwała od czasów starożytnego Egiptu, aż do połowy XIX w. Wiele ziół zaczerpnięto z tradycji japońskiej i chińskiej, gdzie jasna cera, pozbawiona przebarwień i piegów, jest symbolem wysokiego statusu społecznego i bogactwa.
Wśród roślin o działaniu wybielającym znajdziemy zarówno gatunki u nas pospolite: rumianek pospolity czy wrzos zwyczajny, jak i gatunki egzotyczne: aloes czy tarczyca bajkalska.
Najważniejszą grupą surowców zielarskich wykorzystywanych w walce z przebarwieniami są źródła inhibitorów tyrozynazy. W procesie melanogenezy tyrozynaza przekształca tyrozynę w DOPA, następnie dopachinon, substrat potrzebny do dalszej syntezy melaniny. Badania wykazały, że zdolność hamowania aktywności tyrozynazy, zarówno przez związki pochodzenia naturalnego, jak i wyciągi roślinne, jest porównywalna lub wyższa od stosowanych powszechnie w medycynie i kosmetyce substancji wybielających.

Według wielu doniesień sama arbutyna jest substancją bezpieczną, pozbawioną działania drażniącego i cytotoksycznego.

Arbutyna
Najsilniejszym inhibitorem tyrozynazy jest hydrochinon, który ze względu na doniesienia o działaniu cytotoksycznym, zastępowany jest bezpieczniejszą pochodną - arbutyną. Ten naturalny hydrochinon działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i dezynfekująco na drogi moczowe.
Badania potwierdzają skuteczność stosowania arbutyny w usuwaniu przebarwień skóry. Niektórzy autorzy kwestionują jednak wyniki analiz, z uwagi na niską rozpuszczalność arbutyny w lipidach, co skutkuje ograniczoną zdolnością penetracji warstwy rogowej naskórka. Ponadto arbutyna jest trwała w kosmetykach, których pH waha się w przedziale 4 do 8. Od wartości pH, stężenia oraz obecności naturalnej mikroflory skóry może zależeć skuteczność i bezpieczeństwo działania arbutyny. Według zaleceń Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich przy Komisji Europejskiej arbutynę można stosować w preparatach do pielęgnacji twarzy w stężeniu od 2% (a-arbutyna) do 7% (ß-arbutyna). Niektórzy autorzy sugerują, że stężenia arbutyny w preparatach kosmetycznych są zbyt niskie, aby uzyskać efekt rozjaśniający przebarwienia. W innych badaniach wykazano, że stosowana w wyższych stężeniach może doprowadzić paradoksalnie do wzrostu pigmentacji.
Surowcem zawierającym najwięcej arbutyny i jej pochodnych (12-20%) jest liść bergernii grubolistnej Bergenia crassifolia. Stężenie glikozydów fenolowych w surowcu jest zmienne i zależy od pory roku. Najwyższe poziomy związków odnotowano w liściach zebranych jesienią, najniższe wiosną.
Do bogatych źródeł arbutyny należą liczni przedstawiciele rodziny wrzosowatych Ericaceae - mącznica lekarska Arctostaphylos uva-ursi, borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea i żurawina błotna Vaccinium oxycoccus. Surowcem są liście, zawierające 3-12 % związków arbutynowych. Występują na glebach kwaśnych, w borach sosnowych, świerkowych i na torfowiskach. Do wrzosowatych należy również wrzos zwyczajny Calluna vulgaris. Kwiat zawiera około 0,5% arbutyny.
Kolejnym surowcem arbutynowym są młode liście gruszy Pyrus communis z rodziny różowate Rosaceae. Zawartość arbutyny jest zmienna i zależy od gatunku, części rośliny, pory roku zbioru i jej wieku. Więcej arbutyny znajduje się w młodszych łodygach i liściach Pyrus ussuriensis.
W korzeniu tarczycy bajkalskiej Scutellaria baicalensis, pochodzącej z Chin, zawartość flawonów wynosi około 20%. Surowiec znalazł zastosowanie jako antyoksydant i naturalny filtr ochronny. Wykazano, że wyciąg z korzenia hamuje aktywność tyrozynazy, może być składnikiem kremów rozjaśniających i zapobiegających nadmiernemu opalaniu.

Badania
prowadzone w Katedrze i Zakładzie Farmakognozji UM w Poznaniu wskazują na potencjalne, wybielające właściwości ekstraktów z kwiatów bzu Sambuci flos, kwiatów nagietka Calendulae flos i ziela świetlika Euphrasiae herba, także kwasów fenolowych w badanych surowcach. Aloesyna, otrzymywana z aloesu, hamuje syntezę melaniny na drodze inhibicji tyrozynazy. Synergizm działania aloesyny i arbutyny zwiększa efekt wybielający. Aloesyna wykazuje zdolność do ograniczenia nadmiernej pigmentacji, zależnie od dawki.
Innym, naturalnym źródłem substancji rozjaśniających skórę, jest morwa biała Morus alba, drzewo z Chin. W ekstraktach z liści i kory występują inhibitory tyrozynazy. Popularne jest w Chinach preparat sporządzony z kwiatów i olejku morwy, likwidujący piegi i przebarwienia oraz wygładzający skórę.
W walce z przebarwieniami stosowany jest również ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra, zawiera glabrydynę, która jest znana z hamowania syntezy melanin.
W odmiennym mechanizmie działania, bez ingerencji w aktywność tyrozynazy, działa wybielająco ekstrakt z kwiatostanu rumianku Chamomillae anthodium. Normalizuje kolor skóry, jako antagonista endoteliny 1, peptydu wytwarzanego przez keratynocyty pod wpływem UV.
Szczególnie cenionymi surowcami kosmetycznymi roślinnego pochodzenia, powszechnie stosowanymi w preparatach wybielających, są ziele majeranku Majoranae herba, liść miłorzębu Gingko bilobae folium, korzeń żeń-szenia Ginseng radix, ziele krwawnika Millefoli herba, liść mięty Menthae folium, kora brzozy Betulae cortex oraz liście i korzeń piwonii drzewiastej Paeonia suffruticosa.

W domowych warunkach
można wykorzystać ogórek Cucumis sativus (owoc), pietruszkę pospolitą Petroselinum sativum (korzeń, liście), cytrynę Citrus limonum (owoc), zieloną herbatę Camelia sinensis (liście) i olej z wiesiołka (Oenotherae oleum).

Właściwa pielęgnacja skóry
powinna być oparta na preparatach wyrównujących tonację skóry w zaburzeniach pigmentacji, ale także skutecznie chroniących naszą skórę przed promieniowaniem UV.
Dbałość o dietę, bogatą w witaminy i związki polifenolowe, to nowy trend w walce z przebarwieniami, alternatywa dla produktów stosowanych miejscowo. Badania wskazują na obiecujące rezultaty wybielające, z wykorzystaniem suplementacji proantocyjanidynami, z kory Pinus pinaster.
Świadome dbanie o zdrowie to m.in. wybór certyfikowanych produktów kosmetycznych i zdrowa dieta. Zaczynamy wreszcie rozumieć, że człowiek podlega prawom natury, jest jej częścią. Zainteresowania kosmetyką naturalną skłania do prowadzenia dalszych badań w zakresie skuteczności i bezpieczeństwa stosowania surowców roślinnych, regulujących pigmentację skóry. Potencjał świata roślin nie jest jeszcze wykorzystany. Odkrywamy go, by móc w pełni korzystać z jego dobrodziejstw.

dr n. farm. Magdalena Majdan

dr n. farm. Magdalena Majdan, specjalność farmakognozja, fitochemia, lek roślinny. Wykładowca na Wydziale Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku. Autorka i współautorka kilkunastu publikacji naukowych z zakresu fitochemii, aktywności surowców roślinnych, biotechnologii, leku pochodzenia roślinnego i ziołolecznictwa. Promotor prac licencjackich. Prowadzi wykłady, szkolenia i kursy podyplomowe z ziołolecznictwa i kosmetyki naturalnej.

Piśmiennictwo dostępne w rekacji.


komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Lucerna - niedoce...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Wąkrota azjatyck...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.