Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 5
Artykuły > Owoce > Kiwi - bomba witaminowa

Panacea Nr 1 (50), styczeń - marzec 2015 strona: 34

Kiwi - bomba witaminowa

Historia kiwi zaczęła się w połowie XIX w. w chińskiej dolinie Chang Kiang. Walory smakowe owoców zostały docenione w Nowej Zelandii, gdzie już od ponad wieku (1904) owoce były uprawiane i wprowadzane do handlu. Początkowo nazywano je agrestem chińskim. Nazwę kiwi wprowadzili także Nowozelandczycy, na początku XX w. Puszek skórki owocu przypominał im ptaka kiwi – nielota z charakterystycznym długim dziobem, znanego tylko w Nowej Zelandii.
Początkowo kiwi były traktowane jak rośliny ozdobne Obecnie uprawia się je nie tylko w Nowej Zelandii, ale też w Australii, w Kalifornii, w Chile, w Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Przoduje Nowa Zelandia, skąd pochodzi aż 70% światowej produkcji!

Z pnącza
Kiwi jest owocem drzewiastego pnącza z rodzaju Actinidia. Występuje w klimacie umiarkowanym. Znamy około 60 odmian tego pnącza, ale tylko niektóre z nich mają owoce jadalne. Owoce kiwi są dziś produktem wysoko cenionym przez konsumentów. Mają szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów. Kwasy z miąższu mają właściwości rozjaśniające, wykorzystywane są również w kremach i maseczkach.

Uprawa
W dogodnych warunkach klimatycznych mogą osiągnąć nawet 8 m długości. Aktinidia jest rośliną dwupienną, owoce wydają tylko osobniki żeńskie, do ich zawiązania potrzebny jest pyłek z osobników męskich. Zakwita pod koniec maja, jej kremowobiałe kwiaty wydzielają przyjemny zapach. Owoce dojrzewają w październiku i w listopadzie, mogą być długo przechowywane, nie tracąc wartości odżywczej. Mają owalny kształt, brązową i mechatą skórkę. Jego miąższ, zależnie od gatunku, może być zielony, żółty lub żółtoczerwony. Najpopularniejszą odmianą jest owoc aktinidii smakowitej. Jest słodko-kwaskowaty, ma piękny szmaragdowy kolor i aromatyczny zapach.

W Polsce
można uprawiać gatunki odporne na mróz: aktinidię pstrolistną i ostrolistną. Ich owoce są mniejsze (około 2,5 cm długości), mają duże wymagania cieplne - potrzebują 220 dni bez przymrozków, by wydały owoce. Po 3 latach uprawy, z jednej rośliny można zebrać nawet kilkanaście kilogramów owoców.

Witaminy i składniki mineralne
Kiwi to nie tylko smak. To bogactwo witamin i składników mineralnych. To prawdziwa bomba witaminowa! Są bogatym źródłem witamin A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego. Owoce kiwi to 61 kcal w 100 g, 1,1 g białek, 0,5 g tłuszczów ogółem, 14,7 g węglowodanów i 3 g błonnika pokarmowego. Makroelementy w owocach to wapń, magnez, fosfor, potas, sód. Z mikroelementów wymieńmy cynk, miedź, selen i żelazo.

Dzięki bogactwu witamin
kiwi wspomaga leczenie wielu schorzeń. Zapobiega przeziębieniom i grypie (witamina C ułatwia leczenie infekcji). Wpływa na poprawę samopoczucia, działa kojąco na nerwy, chroni przed chorobami serca i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga w nadciśnieniu, zawiera cenne antyoksydanty. Luteiny pomagają walczyć z nadciśnieniem, a potas reguluje ciśnienie krwi. Kiwi ułatwia leczenie depresji, gdyż zawiera inozytol, który odgrywa istotną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. W kiwi znajdują się serotoniny, działające antydepresyjnie, i glutation, który zapobiega mutacji genów, mogących zainicjować raka. Kiwi jest sprzymierzeńcem chorych na cukrzycę.

Smaczne
Można je jeść w całości, obrane ze skórki. Kiwi ma zastosowanie w kuchniach całego świata. Nadaje się do każdego dania: do sałatek, deserów i ciast. Można z niego zrobić kompot, konfiturę, zupę, drinki, sok. Lekko niedojrzałe owoce, bogate w pektyny, są wybierane do produkcji galaretek, dżemów i ostrych sosów. Owoce można miksować z kefirem, truskawkami i bananem, co daje idealny napój regeneracyjny, który szybko uzupełni minerały i zapewni żywe kultury bakterii, korzystnie wpływające na odporność organizmu.

mgr inż. Maja Sędzik

Mgr inż. Maja Sędzik jest absolwentką Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, kierunek ochrona środowiska. Doktorantka w Katedrze Fizjologii Roślin i Biochemii. Zajmuję się wpływem metali ciężkich i substancji biologicznie czynnych na rośliny. Jest też technikiem usług kosmetycznych

komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Lucerna - niedoce...
Kora dębu i dęb...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.