Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 6
Artykuły > Kosmetologia > Rośliny w pielęgnacji skóry wokół oczu

Panacea Nr 1 (50), styczeń - marzec 2015 strony: 24-26

Rośliny w pielęgnacji skóry wokół oczu

Skóra wokół oczu wymaga szczególnej troski. Jest cienka, delikatna, wrażliwa. Aby ją chronić przed działaniem czynników środowiskowych i wzmacniać, zaleca się stosowanie specjalnych kosmetyków, które przywrócą prawidłowy poziom nawilżenia, odżywią, wygładzą zmarszczki, zlikwidują sińce pod oczyma i obrzęki, związane rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi i zastojem limfy. W produkcji preparatów do pielęgnacji okolic oczu wykorzystuje się często zioła.

Chaber bławatek
Centaurea cyanus - jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią z rodziny Asteraceae. Dorastająca do 80 cm łodyga jest zakończona koszyczkiem kwiatowym. Na brzegach koszyczka są kwiaty o barwie ciemnoniebieskiej, czasem różowej lub białej. To surowiec leczniczy. Zbiera się w czerwcu zakwitające koszyczki kwiatowe i wyskubuje z nich kwiaty nibyjęzyczkowate, znajdujące się na brzegach koszyczków. Należy je szybko suszyć i przechowywać w szczelnym opakowaniu, w miejscach suchych i zacienionych, by nie straciły barwy i działania leczniczego. Ekstrakt z kwiatów ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co się wykorzystuje w niektórych chorobach oczu. Napar w formie kompresów stosuje się zewnętrznie w zapaleniu brzegów powiek, w gradówce, jęczmieniach i w zapaleniu spojówek. Zmniejsza nadwrażliwość na światło i łzawienie. Chaber stosuje się jako ochronę przed promieniowaniem słonecznym i promieniowaniem z ekranów telewizyjnych czy monitorów komputerowych. Polecany jest osobom prowadzącym przez długi czas samochód i dużo czytającym. Ekstrakt z kwiatów stosowany jest w kremach i żelach do pielęgnacji okolic oczu. Łagodzi stany zapalne, usuwa stany zmęczenia i obrzęki, działa regenerująco i relaksująco.

Rumianek pospolity
Matricaria chamomilla to roślina jednoroczna, światłolubna, o intensywnym zapachu. Dorasta do 60 cm. W Polsce rośnie dziko na łąkach i polach na całym niżu i w dolnej części strefy górskiej. Jest uprawiany ze względu na duże zapotrzebowanie; takie odmiany mają większe koszyczki i zawierają więcej olejku. Surowcem leczniczym farmakopealnym są dojrzałe koszyczki kwiatowe, zebrane na początku kwitnienia. Powinny zawierać 0,4-1,5% olejku. Olejek jest lepką cieczą o barwie ciemnoniebieskiej (pod wpływem powietrza zmienia się na zieloną, potem brązową), gorzkim smaku i intensywnym zapachu. Głównym składnikiem są azuleny, wśród nich chamazulen, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, osłabia reakcje alergicznie i nasila procesy regeneracji. Stwierdzono również działanie przeciwgrzybiczne rumianku wobec drożdżaków.
Rumianek może stanowić składnik kremów oraz żeli pod oczy i na powieki, działa przeciwzapalnie, bakteriostatycznie, związki azulenowe zmniejszają lub usuwają ból, swędzenie i pieczenie. Działa też przeciwobrzękowo i likwiduje złuszczanie naskórka wokół rzęs u osób wykonujących często makijaż oczu.

Arnika
Arnika górska Arnica montana i arnika łąkowa A. chamissonis – to byliny z rodziny astrowatych. Jako surowca leczniczego najczęściej używa się kwiatostanu z obu gatunków i kwiatu nibyjęzyczkowatego. Koszyczki o średnicy do 8 cm zbierane są na początku okresu kwitnienia. Arnika ma działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływa na układ krążenia. Dodaje się ją do kremów i żelów pielęgnujących okolice oczu. Zmniejszają cienie i obrzęki. Mają właściwości kojące i odprężające, łagodzą zmęczenie oczu, zmniejszają „worki pod oczami”, nawilżają i rozjaśniają skórę.

Nagietek lekarski
Calendula officinalis uprawiany jest w Polsce jako roślina lecznicza i ozdobna. Łodyga dorasta do 50 cm. Pędy zakończone są kwiatostanami w postaci koszyczka. Kwiaty zewnętrzne, nibyjęzyczkowate, żeńskie tworzą dwa lub trzy rzędy. W środku koszyczka występują obupłciowe kwiaty rurkowate. Do celów leczniczych uprawia się odmiany ciemnopomarańczowe, pełnokwiatowe, w których wszystkie kwiaty są nibyjęzyczkowate; surowcem wtedy jest kwiat nagietka. Surowiec powinien mieć słaby zapach, gorzkawy smak i intensywnie pomarańczową barwę.
Nagietek i jego przetwory stosowane zewnętrznie, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, bakteriobójczo i grzybobójczo. Chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i spowalniają procesy starzenia. Preparaty poprawiają krążenie krwi i napięcie skóry. Pobudzają powstawanie nowych komórek i regenerują naskórek. Kremy pod oczy zawierające wyciągi z surowca działają przeciwzapalnie, likwidują obrzęki i sińce.

Aloesy
to sukulenty występujące na terenach Afryki Wschodniej, na Madagaskarze i w Azji Mniejszej. W kosmetyce, dermatologii i farmacji zastosowanie znalazły głównie dwa gatunki: aloes zwyczajny i drzewiasty. Surowcem są liście co najmniej trzyletnich roślin. Z nich uzyskuje się zagęszczony sok. Stosowany jest również żel w formie miazgi lub ekstraktu ze świeżych liści.
Ze względu na związki czynne, witaminy i minerały aloes znalazł zastosowanie w lecznictwie i w kosmetyce. Preparaty stosowane są w terapii zaniku nerwu wzrokowego i schorzeniach rogówki. Na bazie aloesu wytwarza się kremy na okolice wokół oczu, kosmetyki kolorowe i preparaty do demakijażu. Rzadko zdarza się nadwrażliwość na ten surowiec. Aloes pomaga w odbudowie naturalnego czynnika nawilżającego naskórek i bariery lipidowej chroniącej przed utratą wody. Stymuluje fibroblasty do formowania włókien kolagenowych, przyspiesza gojenie się ran i uszkodzeń skóry, wygładza ją. Likwiduje stany zapalne i podrażnienia. Poprawia mikrokrążenie, co prowadzi do usuwania toksyn z tkanki łącznej. Ma działanie przeciwstarzeniowe, ponieważ pochłania promieniowanie UV i zobojętnia wolne rodniki.

Babka lancetowata
Plantago lanceolata należy do rodziny babkowatych. Surowcem leczniczym jest liść. Ma właściwości regenerujące naskórek. Jest stosowana w kremach i żelach pod oczy, działa przeciwzapalnie i ściągająco. Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, likwiduje obrzęki i podrażnienia oczu.

Herbata
Camellia sinesis wywodzi się z Indii i z Chin. Rozróżniamy herbaty zieloną, czarną, żółtą i czerwoną. Pochodzą z tej samej rośliny, różnica polega na sposobie przetwarzania.
Herbata znalazła zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. Wpływa na stan skóry. Neutralizuje wolne rodniki, hamuje procesy starzenia. Popularnym i sprawdzonym sposobem dla poprawienia urody są kompresy z ostudzonej esencji, które przyłożone na powieki usuwają ślady zmęczenia. Zielona herbata w krótkim czasie zmniejsza opuchliznę i zaczerwienienie spojówek, jej ekstrakt dodawany jest do preparatów do pielęgnacji skóry powiek i okolic oczu. Wyciąg z liści działa kojąco i łagodząco na podrażnienia, chroni przed łzawieniem, obkurcza drobne naczynia krwionośne i działa przeciwobrzękowo.

Świetlik łąkowy
Euphrasia rostkoviana jest rośliną pospolitą w zachodniej, środkowej Europie i w północnej Skandynawii. Surowcem leczniczym jest ziele. Jego uprawa nie jest możliwa ze względu na półpasożytniczy tryb życia, zbiera się je ze stanu naturalnego. Ścina się od lipca do września zakwitające nadziemne części łodyg.
Wodne wyciągi z ziela mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, bakteriobójcze, zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych w błonach śluzowych i siatkówce oka. W kosmetologii wyciąg ze świetlika można spotkać w preparatach do pielęgnacji okolic oczu. Mają działanie przeciwpodrażnieniowe i kojące. Usuwają objawy zmęczenia, ból oczu, łzawienie. Stosuje się je do demakijażu. Świetlik przynosi ulgę oczom podpuchniętym, podrażnionym kurzem, słońcem i niewłaściwym makijażem.

Kasztanowiec zwyczajny
Aesculus hippocastanum należy do rodziny kasztanowcowatych, jego ojczyzną są góry południowej części Półwyspu Bałkańskiego. Roślina dostarcza kilku surowców leczniczych: kora, kwiat, niedojrzałe owoce i nasiona. Kasztanowiec zmniejsza obrzęki. Ze względu na zdolność wzmacniania i uszczelniania naczyń oraz pobudzanie krążenia, surowiec stosuje się jako składnik preparatów do cery naczyniowej i kremów pod oczy dla osób ze skłonnością do powstawania obrzęków i cieni, „podkrążonych oczu”.

Miłorząb japoński
Ginkgo biloba inaczej miłorząb dwuklapowy. Jest to drzewo z rodziny miłorzębowatych. Rośnie dziko w górach zachodnich Chin, gdzie jego właściwości cenione były od wieków. Objęty ochroną jest też uprawiany na całym świecie. Surowcem w lecznictwie są liście, które zbiera się jesienią, gdy zaczynają żółknąć. Miłorząb służy m.in. do produkcji preparatów do pielęgnacji okolic oczu, gdzie sprawdza się jako składnik napinający i nawilżający skórę oraz łagodzący sińce i „worki pod oczami”. Skutecznie neutralizuje wolne rodniki i hamuje procesy starzenia.

Winorośl właściwa
Vitis vinifera to zdrewniałe pnącze z rodziny winoroślowatych, które uprawiane jest we wszystkich ciepłych regionach Europy i świata. Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno liście jak i owoce, czyli winogrona. Liście zbiera się jesienią, gdy zabarwią się na czerwono. Zawarte w winogronach witaminy, cukry, flawonoidy i polifenole odżywiają skórę, a ze względu na dużą ilość antyoksydantów działają odmładzająco; zapobiegają powstawaniu zmarszczek i wygładzają już istniejące. Przywracają blask i promienny wygląd poszarzałej i zmęczonej cerze. W kremach do pielęgnacji okolic oczu ważne jest ich działanie nawilżające, odżywcze, przeciwzmarszczkowe, przeciwalergiczne, uszczelniające naczynka krwionośne i przeciwobrzękowe.

Wiesiołek
Wiesiołek dwuletni Oenothera biennis i wiesiołek dziwny Oenothera paradoxa są roślinami dwuletnimi, a w uprawie jednorocznymi, z rodziny wiesiołkowatych. Do celów leczniczych wykorzystuje się nasiona, z których wytłacza się na zimno olej. Olej wiesiołkowy zawiera około 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród nich kwas linolowy (LA) i ?-linolenowy (GLA). Kwas linolowy jest niezbędnym składnikiem ceramidów naskórka, ma znaczenie w leczeniu chorób skóry. Przywraca prawidłową barierę ochronną skóry, zapobiega utracie wody, chroni przed wolnymi rodnikami. Poprawia miejscowe krążenie krwi, odżywienie i dotlenienie tkanek. Produkowane są kremy, także serum z wiesiołkiem w formie kapsułek do stosowania pod oczy, wykazujące działanie regeneracyjne i neutralizujące wolne rodniki tlenowe. Preparaty te wpływają korzystnie na równowagę wodno-lipidową, likwidują zmarszczki wokół oczu, poprawiają krążenie i odżywiają skórę. Są naturalnym filtrem chroniącym przed promieniami słonecznymi.

Ogórecznik lekarski
Borago officinalis jest rośliną jednoroczną z rodziny ogórecznikowatych. Do celów leczniczych wykorzystuje się ziele, które zbiera się w okresie zakwitania. Z nasion pozyskuje się cenny olej tłusty, zawierający kwas ?-linolenowy. W kosmetyce ogórecznik polecany jest do skóry suchej i wrażliwej, w celu przywrócenia skórze jędrności i elastyczności. Bywa składnikiem kremów pod oczy dla osób wrażliwych i alergików. Dzięki zawartości kwasu ?-linolenowego, preparaty z ogórecznikiem działają regenerująco i odżywczo na skórę wokół oczu. Napar z kwiatów bywa stosowany w postaci przemywań lub okładów w zapaleniu spojówek i zaczerwienieniu oczu.

Ogórek siewny
Cucumis sativus to popularne warzywo z rodziny dyniowatych. Sok z owoców działa nawilżająco, przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia. Ogórek odświeża i rewitalizuje skórę. Ma właściwości antyseptyczne i ściągające pory oraz działanie antyoksydacyjne. Oprócz gotowych preparatów można też użyć świeżego ogórka. Sprawdzają się plasterki ogórka jako okład pod oczy i na powieki. Schłodzone w lodówce skutecznie niwelują opuchliznę i przynoszą ulgę zmęczonym oczom. Rozjaśniają i odświeżają skórę wokół nich.

Pietruszka zwyczajna
Petroselinum sativum jest rośliną dwuletnią z rodziny selerowatych, pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Surowcem jest korzeń pietruszki, ale stosuje się też owoc, ziele i olejek. Zainteresowaniem cieszą się kremy pod oczy z wyciągiem z pietruszki. Działają przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają ochronną warstwę naskórka, zapobiegają utracie wody, wpływają na elastyczność skóry wokół oczu i rozjaśniają cienie pod oczami. Mają działanie przeciwwolnorodnikowe. Herbatkę z natki można używać w formie okładów i przemywań do odświeżania i oczyszczania oczu.

Pomidor zwyczajny
Solanum lycopersicum należy do rodziny psiankowatych, jako warzywo uprawiany już w V w. p.n.e. Jego ojczyzną jest Ameryka Płd. W kosmetyce i w lecznictwie wykorzystywane są świeże pomidory oraz sok i ekstrakt. Produkowane są kremy o właściwościach nawilżających, rozjaśniających skórę, spowalniających procesy starzenia. Likopen ogranicza ryzyko poparzenia słonecznego i pobudza syntezę kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry. Pomidor poprawia elastyczność skóry wokół oczu i ma właściwości antyutleniające, tym samym opóźnia procesy starzenia.

dr n. farm. Izabela Grzegorczyk-Karolak

Dr n. farm Izabela Grzegorczyk- Karolak jest absolwentką Wydziału Farmaceutycznego UM w Łodzi. Pracuje w Zakładzie Biologii i Botaniki Farmaceutycznej. Zainteresowania zawodowe: biotechnologia roślin, surowce roślinne w kosmetologii i dietetyce.

Piśmiennictwo dostępne w rekacji.


komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Lucerna - niedoce...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Wąkrota azjatyck...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.