Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 5
Artykuły > Owoce > Miechunka – cenny lek Inków

Panacea Nr 4 (49), listopad - grudzień 2014 strona: 34

Miechunka – cenny lek Inków

Miechunka peruwiańska Physalis peruviana to roślina z rodziny psiankowatych Solanaceae. Znana jest z ziołolecznictwa południowoamerykańskiego. Uważa się ją nawet za relikt wymarłej cywilizacji Inków, którzy zamieszkiwali tereny obecnej Boliwii, Peru, Kolumbii i Ekwadoru. Stąd także inne nazwy rośliny: rodzynek brazylijski, jagoda Inków. Znana jest także jako Goldenberry. Z Ameryki Południowej rozprzestrzeniła się na inne rejony świata: Australię, Afrykę, Polinezję, Wyspy Brytyjskie. Jest uprawiana także w Polsce, ale raczej jako roślina ozdobna.
Skład fitochemiczny to przede wszystkim aminokwasy, cukry (zawartość glukozy w owocach zbliżona do innych owoców Solanaceae, czyli około 0,5%), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B i C, minerały, witaminy E, K1, fitosterole, witanolidy i fizaliny, które przede wszystkim warunkują lecznicze działanie miechunki.

Kwasy tłuszczowe
Olej ekstrahowany z owoców miechunki zawiera kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Stanowią one 95% wszystkich kwasów tłuszczowych rośliny. Najwięcej jest kwasu linolowego i oleinowego w miąższu. Dodatkowo stwierdzono obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ?-linolenowego (GAL), ?-linolenowego i dihomo ?-linolenowego (DHGLA).

Fitosterole i witaminy
Jednym z najbardziej znanych, stosowanych już przez dawne plemiona działaniem prozdrowotnym miechunki jest efekt hipocholesterolemiczny, który następuje pod wpływem działania fitosteroli: obniżenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL. Fitosterole dodatkowo działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Najwięcej fitosteroli występuje w oleju ekstrahowanym ze skóry i miąższu owoców. Z fitosteroli izolowanych z Physalis peruviana możemy wymienić kampesterol (występujący najobficiej), poza tym stigmasterol i sitosterol.
Owoce miechunki również witaminy A, B i C. Główne składniki aktywne witaminy A w owocach to ?-karoten, ß-karoten i ß kryptoksantyna. Karotenoidy są odpowiedzialne za kolor pomarańczowy owocu, ß-karoten zapobiega niektórym chorobom człowieka przez neutralizowanie wolnych rodników.
W owocach występują też znaczne ilości kwasu askorbinowego (witaminy C).

Fizaliny i witanolidy
Kolejna ważna grupa związków to fizaliny B, D i F, nazywane również pseudosteroidami. Wykazują one właściwości immunosupresyjne. Dodatkowo, w badaniach in vitro, stwierdzono zdolność fizalin do hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Najsilniej supresyjnie działają fizaliny B i F. Seria pseudosteroidów wyizolowanych z Physalis ma działanie tłumiące na makrofagach stymulowanych lipopolisacharydem i ?-interferonem. Witanolidy to kolejna grupa ciał czynnych, odpowiedzialnych za działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Witanolidy znane są również jako phyperunolidy A, B, C, D, E, F.

Korzystajmy z miechunki
Owoce miechunki są powszechnie dostępne w sklepach. Można je spożywać jako nieprzetworzone (spożycie 5 owoców dziennie pozwala utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie). Można je również moczyć w syropie i suszyć. Otrzymamy wtedy „rodzynki”.
Dodatkowo są stosowane jako konserwanty w dżemach i galaretkach, jako ozdoba w sałatkach. Przypisuje się im różne właściwości – zakorzenione jeszcze w tradycyjnej medycynie ludowej dawnych plemion południowoamerykańskich – przeciwskurczowe, moczopędne, antyseptyczne, uspokajające. W niektórych regionach Kolumbii są powszechnie stosowane do oczyszczania krwi i do leczenia zaćmy. Są źródłem beta karotenu, niacyny i fosforu. Mają dużą zawartość protein, około 16% całkowitej wagi po wysuszeniu. Jest to jeden z najlepszych wyników. Pestki jagód wykazują delikatne właściwości oczyszczające, dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na schorzenia jelit i układu wydalniczego. Jagody inkaskie charakteryzuje także wysokie stężenie bioflawonoidów, zwanych witaminą P. Liczne badania wykazały, że podnoszą one kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.

* * *

Owoce miechunki śmiało można uznać za żywność funkcjonalną, czyli taką, która oprócz funkcji odżywczej ma działanie wzmacniające i lecznicze na organizm człowieka: podnosi odporność, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed infekcjami, działa antynowotworowo.

mgr farm Magdalena Zdziebło

Mgr farm. Magdalena Zdziebło jest absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, doktorantką na Wydziale Mikrobiologii Farmaceutycznej tej uczelni, wykłada kosmetologię w PWSZ w Sandomierzu. Jest też nauczycielką przedmiotów zawodowych w Medycznej Szkole Policealnej. Zainteresowania: rośliny lecznicze, fitoterapia, dietetyka.

komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Lucerna - niedoce...
Kora dębu i dęb...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.