Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 6
Artykuły > Rośliny lecznicze > Schizandra - lek o pięciu smakach

Panacea Nr 3 (48), lipiec - październik 2014 strony: 5-7

Schizandra
- lek o pięciu smakach

Ciemnoczerwone, soczyste jagody, zwane po chińsku Wu Wei Zi – owocami o pięciu smakach, mają skórkę i miąższ słodko-kwaśne, nasiona cierpko-słone i gorzkawe. To są właśnie owoce schizandry. Ich właściwości lecznicze opisano w księdze Shen Nong Beng Tsao już w roku 2697 p.n.e. W tradycyjnej medycynie chińskiej są stosowane jako leki stymulujące, tonizujące i sedatywne od tysięcy lat.

Schisandra chinensis (Turcz.) Baill
czyli cytryniec chiński to dwupienne pnącze z rodziny Schisandraceae cytryńcowate, występujące w stanie naturalnym w Chinach, w Japonii i w Korei oraz we wschodniej części Rosji. Gatunek uprawiany jest głównie w Chinach i w Rosji jako źródło surowca stosowanego w lecznictwie, w kosmetyce i do spożycia. W Ameryce Płn. i w Europie bywa sadzony jako roślina ozdobna.
Zdrewniałe pędy nadziemne cytryńca osiągają 8-10 m długości. Liście są eliptyczne, jajowate lub podłużnie jajowate, długości 6-10 cm, ostro zakończone. Drobne białe kwiaty skupione są w groniastych kwiatostanach. Po przekwitnięciu, z kwiatów żeńskich powstają owoce o średnicy 1-1,5 cm.
Łacińska nazwa gatunku pochodzi z języka greckiego. Schizein to przyleganie, andros znaczy męski. Związane jest to z charakterystyczną budową owoców innego gatunku rzędu Schizandra.
Na terenach naturalnego występowania owoce cytryńca są spożywane jako świeże – w postaci soków, konfitur – lub suszone, często dodawane do herbaty. W przemyśle kosmetycznym, ze względu na działanie nawilżające i rewitalizujące, wchodzą w skład wielu preparatów.

Owoce cytryńca Schisandrae fructus to cenny surowiec leczniczy o coraz lepiej poznawanych właściwościach, odkryty dla medycyny europejskiej w XX w.

W roku 1961 jego monografia znalazła się w Farmakopei Rosyjskiej, od 2007 także w Farmakopei Międzynarodowej. Właściwości farmakologiczne Schisandrae fructus, wykazane w badaniach in vitro i in vivo oraz w badaniach klinicznych, są wielokierunkowe. Warunkuje je zespół ponad 30 związków lignanowych o podstawowej strukturze dibenzo- cyklooktadienowej, określanych jako lignany cytryńca chińskiego. Zawartość lignanów w nasionach waha się od 7,2 do 19,2%, w naowocni jest ich około 5%. Dominują schizandryna (syn. schizandrol A) 02-0,7%, gomisyna (syn. schizandrol B) 0,1-0,3,0%, deoksyschizandryna (syn. schizandryna A) 0,1-9,0%, gamma schizandryna (syn. schizandryna B) 0,1-5,0% oraz gomisyna N (syn. pseudo-gamma- schizandryna B) 0,1-0,5%. Owoce zawierają też olejek eteryczny. Jego główne składniki to borneol, 1,8 cyneol, cytral, p-cymol, a-ylang i ß-bisabolol oraz sterole roślinne, związki triterpenowe, witaminy C i E, kwasy organiczne, monosacharydy i polisacharydy oraz biopierwiastki.

Chroni wątrobę
W medycynie chińskiej owoce schizandry zalecane są w leczeniu zapalenia wątroby nieżółtaczkowego pochodzenia. Skuteczność tej kuracji, szczególnie w przypadkach chronicznych, wykazały badania kliniczne.
Wyniki badań in vitro i in vivo uzasadniają skuteczność klinicznego stosowania surowca. Wyciągi z owoców cytryńca i izolowane lignany chroniły przed uszkodzeniami przez czynniki toksyczne, normalizowały profil lipidowy i funkcje wątroby zwierząt, zapobiegając jej stłuszczeniu. W badaniach in vitro wyciąg z surowca chronił hepatocyty przed uszkadzającym działaniem halotanu.
W innej pracy wyciąg etanolowy z nasion, podawany szczurom przed zatruciem czterochlorkiem węgla, hamował wzrost poziomu aminotransferaz: alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST), będący wskaźnikiem zatrucia. Schizandryna B, stosowana przez 3 dni przed podaniem metadionu, zmniejszała aktywność ALT o 78% i poziom dialdehydu malonowego o 70%, w porównaniu z grupą kontrolną.
W badaniach klinicznych preparatu, zawierającego wyciąg z owoców schizandry i sezaminę, stosowanego u 40 osób z wysokimi wartościami AST i ALT, świadczącymi o uszkodzeniu wątroby, stwierdzono, iż podawanie leku przez 5 miesięcy wyraźnie zmniejszyło poziomy obu enzymów i wolnych rodników w osoczu, wydłużyło też okres utajenia oksydacji LDL, co wskazywało na poprawę funkcji wątroby. Podobne efekty obserwowano w badaniach na zwierzętach. Wyciągi wodny i alkoholowy z owoców cytryńca oraz fenofibrat, podawane przez 13 dni myszom normolipidowym i z hypercholesterolemią, zmniejszały poziom triglicerydów i cholesterolu w wątrobie w obu grupach. Wyciągi zwiększały poziom frakcji HDL i LDL cholesterolu w osoczu myszy karmionych wysokotłuszczową dietą. Fenofibrat podnosił poziomi HDL i zmniejszał poziom LDL w tej grupie zwierząt. Uzyskane wyniki wskazują, że oba wyciągi z owoców cytryńca zapobiegają stłuszczeniu wątroby, porównywalnie z fenofibratem.

Wysokotłuszczowa dieta może powodować stłuszczenie wątroby, podobny efekt może mieć nadużywanie alkoholu. W obu przypadkach owoce cytryńca okazały się skutecznym lekiem.

Etanol, podawany szczurom przez 5 tygodni, wywoływał stłuszczenie wątroby ze znacznym wzrostem aktywności ALT i ASP, poziomu triglicerydów oraz zmianami degeneracyjnymi. Podawanie zwierzętom preparatu z surowca osłabiało negatywny wpływ etanolu.
Koniom sportowym – z długo utrzymującym się wysokim poziomem glutamylotransferazy i glutaminotransaminazy kwasu szczawiowego, ze słabymi osiągnięciami sportowymi – podawano przez 14 dni po 3 g standaryzowany wyciąg z owoców cytryńca. W grupie przyjmującej, w porównaniu z końmi, którym podawano placebo, obserwowano po 7 i po 14 dniach znaczący spadek poziomu oznaczanych enzymów, co świadczyło o odzyskiwaniu kondycji.

Właściwości adaptogenne
Wyciąg z owoców cytryńca nie tylko poprawiał osłabioną kondycję, zwiększał także możliwości fizyczne koni zdrowych. Podawanie 50 g suchego wyciągu z owoców S. chinensis – koniom wyścigowym, przed przebiegnięciem galopem dystansu 800 m oraz koniom do gry w polo przed 12-minutowym galopem z szybkością 400 m na minutę lub 5-minutowym galopem z szybkością 700 m na minutę – zapobiegało przyspieszeniu oddechu i częstotliwości uderzeń serca, w porównaniu do grupy kontrolnej. Konie przyjmujące wyciąg przebiegały swoje trasy średnio o 1,8 sek. szybciej. Ten efekt warunkują adaptogenne właściwości owoców Schizandrae fructus. Adaptogeny zwiększają możliwości mentalne, poznawcze i fizyczne organizmu oraz poprawiają tolerancję na działanie negatywnych bodźców zewnętrznych. W 3 pracach kliniczne podawanie atletom owoców cytryńca powodowało wyraźny wzrost możliwości fizycznych, w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Jednocześnie nie obserwowano wzrostu poziomu NO i kortyzolu w surowicy krwi i w ślinie atletów – po treningu.
Surowce adaptogenne mogą zwiększać skuteczność terapii zasadniczej w chorobach o różnej etiologii. Dwa badania kliniczne preparatów – zawierających surowce adaptogenne, także owoce cytryńca: Chisanu (stosowanego w leczeniu zapalenia płuc o podłożu infekcyjnym) i Immuno-Guardu (w leczeniu rodzinnej gorączki śródziemnomorskiej, warunkowanej genetycznie, objawiającej się napadami gorączki i stanem zapalnym błon śluzowych) – wykazały skuteczność obu leków. W pracy dotyczącej Chisanu uczestniczyło 60 osób z zapaleniem płuc, podzielonych na dwie grupy. W grupie 30 pacjentów, przyjmujących poza typową terapią także Chisan, ostra faza choroby trwała przeciętnie dwa dni krócej a jakość życia była lepsza niż u pacjentów stosujących typową terapię i placebo. Immuno-Guard, w badaniu 24 osób z gorączką śródziemnomorską, znacznie zmniejszał czas trwania, częstotliwość i nasilenie ataków.

Przeciw wolnym rodnikom
Zapobieganie stresowi oksydacyjnemu i „wymiatanie” wolnych rodników to jedna z ważniejszych właściwości owoców cytryńca i mechanizm ochronnego działania w dysfunkcjach wielu układów.
W badaniach in vitro wykazano zwiększanie aktywności enzymów antyoksydacyjnych, hamujących peroksydację lipidów przez lignany cytryńca.
Porównując aktywność antyoksydacyjną wyciągu z owoców schizandry i octanu a tokoferolu, stwierdzono silniejszy wpływ preparatu naturalnego.
Chronił on przed uszkadzającym działaniem aflatoksyny B1 i kadmu, zwiększając poziom wątrobowego glutationu oraz reduktazy i transferazy glutationowej. Octan ? tokoferolu działał zbyt słabo i nie chronił komórek przed uszkodzeniem.

Chroni i uspokaja
W badaniach 13 ziół uważanych za środki przedłużające życie, wyciąg z owoców schizandry, w hodowli komórek neuronów myszy, zmniejszał apoptotyczną śmierć, indukowaną przez staurosporynę. Działanie neuroprotekcyjne korelowało z aktywnością antyoksydacyjną. Schizandryna B zmniejszała umieralność myszy po wstrzyknięciu do mózgu zwierząt tert-butylohydroksynadtlenku, w wyniku hamowania stresu oksydacyjnego w komórkach mózgowych, przez zwiększenie antyoksydacyjnej aktywności glutationu. Zapobiegała też uszkodzeniom komórek kory mózgowej myszy przez deksametazon, zwiększając przeżywalność zwierząt, zmniejszając zmiany morfologiczne i apoptozę. W badaniach in vivo, w teście labiryntu wodnego, wykazano, że poprawiała pamięć i możliwości uczenia się myszy, obniżone przez deksametazon.
Lignany cytryńca wpływają na OUN sedatywnie i zmniejszają uczucie lęku.
W okresie przedłużającej się bezsenności, podnosi się poziom GABA, noradrenaliny i dopaminy, natomiast poziom serotoniny jest obniżony. Podanie zwierzętom owoców schizandry powodowało regulację poziomu neuroprzekaźników, w efekcie działanie uspokajające i nasenne.
Podanie myszom wyciągu z dużą zwartością lignanów, 18 godzin przed działaniem stresu, znacznie zmniejszało objawy lęku, którego nasilenie oceniano przez liczbę wyjść i czas spędzany w jasnej części labiryntu. Podobny efekt obserwowano u szczurów, którym przez dłuższy czas podawano alkohol. Po odstawieniu alkoholu zwierzęta wykazywały zachowania wskazujące na lęk. Zastosowanie wodnego wyciągu z owoców schizandry zmniejszało te objawy.

Wyniki najnowszych prac, publikowanych po roku 2010, wskazują na właściwości owoców cytryńca, które mogą być ważne w leczeniu choroby Alzheimera.

W badaniach in vitro lignany schizandry zapobiegały negatywnemu wpływowi ß amyloidu i homocysteiny na komórki neuronów, ß amyloid w hodowli komórek PC12 zwiększał śmiertelność i liczbę komórek apoptotycznych oraz poziom wolnych rodników, aktywował też kaspazę-3. Profilaktyczne zastosowanie schizandryny B i C zapobiegało negatywnemu działaniu ß amyloidu i cytotoksyczności homocysteiny, przez zmniejszenie produkcji wolnych rodników i modulację ścieżki sygnałowej apoptozy. Stosowanie per os wyciągu z owoców cytryńca wyraźnie zmniejszało ubytki pamięci i możliwości poznawczych, powodowane przez ß amyloid. Podobne wyniki uzyskano, stosując schizanterynę A. Wstrzykiwana do mózgu myszy przez 5 dni, poprawiała – przez stymulację komórkowych mechanizmów antyoksydacyjnych – pamięć i możliwości uczenia się, osłabione negatywnym wpływem ß amyloidu, oceniane w teście labiryntu wodnego.

Dla serca
Pierwsze wzmianki o skuteczności owoców schizandry w normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i rytmu serca opisano już w czasach starożytnych, w koreańskiej księdze Don Eui Bo Kam. Lecznicze działanie schizandry na układ sercowo-naczyniowy warunkują lignany cytryńca, wpływające na wiele procesów, mających udział w patogenezie chorób tego układu.
Lignany cytryńca regulują napięcie mięśni gładkich naczyń, poprawiając przepływ krwi i ukrwienie tkanek, zapobiegają zwłóknieniu ścian naczyń i apoptozie, hamują powstawanie stresu oksydacyjnego. Wyciąg z owoców, aktywując syntazę NO, zwiększał uwalnianie NO i rozkurcz mięśni gładkich izolowanej aorty szczura. Hamował też wzrost ciśnienia tętniczego krwi i przerost błony wewnętrznej uszkodzonej tętnicy szyjnej szczura. Zwłóknienie polega na patologicznej przebudowie ścian naczyń. Istotną rolę pełni tu czynnik wzrostu TGF-ß1, kontrolujący nieprawidłową proliferację komórek. Wyciąg z owoców schizandry okazał się inhibitorem aktywności TGF-ß 1, hamując jego ścieżkę sygnałową, zapobiegał zwłóknieniu naczyń.
Właściwości antyoksydacyjne lignanów schizandry hamują kardiotoksyczne działanie stresu oksydacyjnego. Preparat z owoców cytryńca, zwiększając aktywność peroksydazy glutationowej i dysmutazy ponadtlenkowej, chronił serca szczurów przed niszczącym wpływem stresu oksydacyjnego, powodowanego przez adriamycynę. W izolowanym sercu szczura schizandryna B zmniejszała uszkodzenia powodowane przez niedokrwienie i reperfuzję, przywracając kurczliwość mięśnia sercowego. W badaniach in vivo, stosowana u myszy przez 3 tygodnie, zwiększała przeżywalność po zawale serca i zmniejszała obszar martwicy niedokrwiennej.
Nasilenie apoptozy prowadzi do zmniejszenia liczby miocytów i komórek mięśni gładkich naczyń serca. Schizandryna B, w hodowli komórek H9c-2, zmniejszała apoptozę indukowaną przez niedotlenienie i reperfuzję – w wyniku hamowania jednej ze ścieżek sygnałowych tego procesu – przez wpływ na uwalnianie cytochromu C z mitochondriów i aktywność kaspazy-3.

Dawne zalecenia, nowe możliwości
Owoce cytryńca – stosowne w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat, z wieloma wskazaniami – po wprowadzeniu do lecznictwa europejskiego znane są głównie jako środek poprawiający funkcje wątroby. Przegląd badań, prowadzonych w ostatnich 15 latach, wskazuje na właściwości surowca, które mogą być wykorzystane w prewencji i w terapii wielu schorzeń. Wpływ na OUN i na układ krążenia nie znajdują jeszcze zastosowania we współczesnym lecznictwie, wymaga to wielu dodatkowych badań. Jednak łagodzenie lęku, hamowanie zwłóknienia naczyń i wpływ na ich kurczliwość, hamowanie apoptozy, a szczególnie ochrona neuronów przed niszczącym wpływem ß amyloidu, to nowe możliwości wykorzystania owoców schizandry i jednocześnie nowe możliwości leczenia chorób, dotykających wielu ludzi. Szczególnie ważne jest wyjaśnienie skuteczności owoców cytryńca w chorobie Alzheimera. Do jej leczenia poszukuje się wciąż nowych środków. Owoce o pięciu smakach być może będą szansą dla wielu pacjentów.

dr n. farm. Jadwiga Nartowska

Dr n. farm. Jadwiga Nartowska - wieloletni adiunkt w Katedrze Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest członkinią komitetu redakcyjnego dwutygodnika Farmacja Polska, Polskiego Towarzystwa Immunologii Doświadczalnej i Klinicznej, Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Piśmiennictwo:
Amaryan G., Astvatsatryan V., Panossian A., Panosyan V., Wikman G. Double-blind placebo controlled, randomized, fixed combination trial of ImmunoGuard – a standardized fixed combination of Andrographis paniculata Nees., with Eleuterococcus senticosus Bail. and Gycyrrhiza glabra L. extracts in patients with Familial Mediterranean Fever. Phytomedicine 10/2003, 271-86; Bruneton J. Pharmacognosy, phytochemistry medicinal plants. Lavoisier Paris, New York 1999; Chen V., Hw RR., Taoi B., Kurihara H. Pharmacological studies on the anxiolytic effect of standardized Schisandra lignans extract on the restraint-stressed mice. Phytomedicine 18(13)/2011, 1144-47; Chen P., Pana S., Zhou N., Xu Z., Gao W., Chen B., Tao Z., Wang L., Yang Z. Beneficial effects of schisandrin B on the cardiac function in mice model of myocardial infarction. PLoS One 8(11)/2013, 34-37; Chiu H.F., Chen T.Y., Tzeng Y.T., Wang C.K. Improvement of liver function in humans using a mixture of schisandra fruit extract and sesamin. Phytother. Res. 27(3)/2013, 368- 73; Chun J.N., Cho M., So I., Jeon J.H. The protective effects of Schisandra chinensis fruit extract and its lignans against cardiovascular disease: a review of the molecular mechanisms. Fitoterapia 97/2014, 224-33; Ekiert H., Ekiert R., Muszyńska B. Nowości dotyczące roślinnych surowców leczniczych w polskich i europejskich monografiach farmakopealnych 2009-2013. Farm. Pol. 70(1)/2014, 34-42; Hancke J., Burgos R., Caceres D., Brunetti F., Durigon A., Wikman G. Reduction of serum hapatic transaminases and CPK in sport horses with poor performance treated with a standarized Sachizandra chinensis fruit extract. Phytomedicine 3(3)/1996, 237-240; Hancke J.L., Burgos R.A., Ahumada F. Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. Fitoterapia 70/1999, 451-71; Huang K.Ch. Pharmacology of chinese herbs. CRC Press. Boca Raton, London, New York 1999; Ip S.P., Yiu H.Y., Ko K.M. Schisandrin B protects against menadione-induced hepatotoxicity by enhancing DT-diaphorase activity. Molecular Cellular Biochemistry 108/2000:151-55; Jiaxiang N., Fujii K., Sato N. Inhibitory effects of gomisi on reductive metabolism of halothane. J. Appl. Toxicol. 13(6)/1993, 385-88; Jeong E.J., Lee H.K., Kim D.H.I., Park J.H., Lee J.H., Sung SH. The effects of lignan- riched extract of Schizandra chinensis on amyloid-ß-induced cognitive impairment and neurotoxicity in the cortex and hippocampus of mouse. J. Ethnopharmacol. 146(1)/2013, 347-54; Ko K.M., Yiu H.Y. Schisandrin B modulates the ischemia-reperfusion induced changes in non -enzymatic antioxidant levels in isolated-perfused rat hearts. Molecular Cellular Biochemistry 220/2001, 141-47; Ko K.M., Lam B.Y.H. Schisandrin B protects against tert-butylhydroperoxide induced cerebral toxicity by enhancing glutatihione antipxydant status in mouse brain. Molecular Cellular Biochemistry 238/2002, 181-86; Li X.N., Cui H., Song Y.Q. Analysis of volative fractions of Schisandra chinensis (Turcz.) using GC-MS. Phytochemical Analysis 14(1)/2003, 23-33; Li X., Xu X., Guo L., Bi K., Jia Y. Schisantherina A recovers Aß- induced neurogeneration with cognitive decline in mice. Physiol. Behav. 132/2014, 10-16; Matławska I. Farmakognozja.AM Poznań 2005; Narimanian M., Badalyan M., Gabrielyan E., Panossian A., Wikman G., Wagner H. Impact of Chisan (ADAPT-232) on the quality-of-live and its efficacy as an adjuvant in the treatment of acute non-specific pneumonia. Phytomedicine 12/2012, 723-29; Pan S.Y., Zhang Y., Wang X.Y., Sun N., Yu Z.L., Ko K.M. Dietary Fructus Schizandrae extracts and fenofibrate regulate theserum/ hepatic lipid-profile in normal and hypercholestrolemic mice, with attention to hepatotoxicity. Lipids Health Dis. 19(11)/2012, 120; Panossian A.G., Organessian A.S., Ambartsumian M., Wagner H., Wikman G. Effects of heavy physical exercise and adaptogens on nitric oxide content in human saliva. Phytomedicine 6(11)/1999, 17-26; Panossian A., Wikman G. Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine. J. of Ethnopharmacology 118/2008; Park H.J., Lee S.J., Song Y., Jang S.H., Kim H.D., Cho J.H. Schisandra chinensis prevents alkohol induced fatty liver disease in rats. J. Med. Ford 17(1)/2014, 103-10; Rhyu M.R., Kim E.Y., Yoon B.K., Lee Y.J., Chen S.N. Aqueous extract of Schizandra chinensis fruit causes endothelium-dependent and – independent relaxation of isolated rat thoracic aorta. Phytomedicine 13/2006, 651-57; Song J.X., Lin X., Wong R.N., Sze S.C., Zhang Y.B. Protective effects of dibenzocyclooctadiene lignans from Schisandra chinensis against beta -amyloid and homocysteine neurotoxicity in PC-12 cell. Phytother. Res 25(3)/2011, 435-43; Shen B., Truong J., Helliwel R., Sucher N.J. An in vitro study of neuroprotective properties of traditional Chnese herbal medicines thought to promote healthy ageing and longevity. BMC Complementary & Alternative Medicine 13/2013, 272-77; Szweykowski J., Szweykowska A. Słownik botaniczny, Wwa 1993; Wagner H., Bauer R., Peigen X. et al. Fructus Schisandrae. Chinese Drug Monographs and Analysis, 1,4, Verlag für Ganzheitliche Medizin Dr Erich Wühr GmbH, Kötzting/Bayer. Wald 1996; Wie B., Li Q., Chen X., Jia Y., Bi K. Determination of monoamine and amino acid neurotransmitters and their metabolites in rat brain samples by UFLC- MS/ MS for the study of the sedative-hypnotic effects observed during treatment with S. chinensis. J. Pharm. Biomed. Anal. 88/2014, 416-22; Wu Y., Zhao Z., Yang Y., Yanq X., Janq E.Y., Cho L.I., Zhao R. Effects of the aqueous extract of Schizandra chinensis fruit on ethanol withdrawal-induced anxiety in rats. Chin. Med. J. 127(10)/2014, 1935-40; Xu X., Zhou X., Zhang Z., Liao M.J., Gao Q., Luo H.M. Schizandrin prevents dexamethasone- induced cognitive deficits. Neurosci Bull. 28(5)/2012, 532-40; Yao Z., Liu X.C., Gu Y.E. Schisandra chinensis Baill., a Chinese medicinal herb, alleviates high-fat-diet-inducing non-alcoholic steatohepatitis in rats. Afr. J. Tradit. Complement. Altern. Med. 11(1)/2013, 222-27; Zhu M., Lin K.F., Li R.C. Evaluation of the protective effects of Schisandra chinensis on Phase I drug metabolism using a CCl 4 intoxication model. J. of Ethnopharmacology 67(1)/1999, 61- 68; Zhukovich E.N., Bokareva S.Yu., Sharicova L.A., Semenova M.Yu., Korovina L.M. Biologically active lignans in extract and seeds of Schisandra chinensis. Pharmaceutical Chemistry J. 41(2)/2007, 94-96.


komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Ruszczyk kolczast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Pomarańcza
Rośliny leczą b...
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Lucerna - niedoce...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Wąkrota azjatyck...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.