Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 7
Artykuły > Kosmetologia > Kurkuma odkrywana na nowo

Panacea Nr 2 (47), kwiecień - czerwiec 2014 strony: 16-17

Kurkuma
odkrywana na nowo

Azjatycka kurkuma długa Curcuma longa L. z rodziny imbirowatych Zingiberaceae Lindl. kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią. Chyba większość z nas zna ją jako przyprawę do potraw. Szafranica, ostryż długi, żółcień – to inne jej nazwy. Nazwa oryginalna znaczy dosłownie żółty korzeń, bo też korzeń kurkumy jest intensywnie żółty, a smak ostry. Kurkuma jest jedną z przypraw, której populacja hinduska zawdzięcza dobre wskaźniki zdrowotne, lepsze niż w innych krajach. Badania wykazały wysokie właściwości ochronne kłącza kurkumy w ochronie komórkowej, funkcjonowaniu stawów, wspieraniu pracy enzymów.
Kurkuma uprawiana jest w większości krajów tropikalnych: Chiny, Indie, Malezja, Indonezja, Madgaskar. Surowcem są mięsiste, gładkie kłącza, na przekroju koloru jasnopomarańczowego. Do celów leczniczych jest ono krojone i suszone lub stosowane w postaci świeżej. Kłącze zawiera wiele związków, wśród których najważniejsze są tzw. kurkuminoidy. Najbardziej znanym i cenionym przedstawicielem grupy jest

kurkumina
To związek bardzo ciekawy i „obiecujący”, wykazuje szerokie spektrum działania. Najczęściej wymieniane właściwości to działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Związek ma charakter hydrofobowy, słabo się wchłania z przewodu pokarmowego, po podaniu doustnym. Stężenie kurkuminy w surowicy krwi po podaniu per os jest znikome, jej działanie jest miejscowe. Mimo słabej biodostępności, kurkumina ma wielką zaletę, jaką jest mała toksyczność. Stosowana regularnie, w małych dawkach (około 1,5 g surowego ekstraktu), przez dłuższy czas, ma korzystny wpływ prewencyjny w chorobach nowotworowych, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego.

Długowieczni
Kurkuma wydaje się rozwiązaniem sekretu długowieczności ludzi zamieszkujących Indie. Zawiera magnez, żelazo, wapń, tłuszcze, błonnik, proteiny, skrobię i olejki eteryczne. Kurkumina jest także wskaźnikiem pH. W roztworach kwaśnych (pH < 0,4) przybiera żółtą barwę, w roztworach zasadowych (pH > 8,6) ma kolor jasnoczerwony. W medycynie wykorzystuje się działanie bakteriobójcze kurkumy na problemy jelitowe: przewlekłą biegunkę, wzdęcia, podrażnienia pęcherzyka żółciowego, złe trawienie.
Organizm najlepiej wykorzystuje moc kurkuminy, gdy przyjmuje ją razem z piperyną pozyskaną z pieprzu. Indyjska tradycja stosuje to połączenie w mieszance curry, która jest dodawana w Indiach niemal do każdej potrawy. Kilka miligramów piperyny z kurkuminą poprawia niemal 20-krotnie przyswajanie kurkuminy, pozwalając naszym komórkom wykorzystać ich możliwości.

W kosmetyce
kurkuma jest stosowana głównie jako składnik przeciwzapalny, antyoksydacyjny, dodatek do zapachów i barwników. Najczęściej zawierają ją produkty do pielęgnacji skóry, ze względu na dobrze udokumentowane (in vivo) właściwości przeciwutleniające. Nadaje się także do środków zapobiegawczych i leczniczych, wskazanych w wielu schorzeniach skóry, w tym łuszczycy, trądziku, egzemie. Ma zastosowanie w preparatach przyspieszających gojenie ran i oparzeń oraz kremach zapobiegających uszkodzeniom

Połączenie mleka z kurkumą daje naturalny i skuteczny kosmetyk, wpływający na dobrą kondycję skóry.

Obecnie kurkuma wchodzi w skład niektórych produktów do ochrony przeciwsłonecznej. Jest stosowana do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek kurkumowy bywa stosowany do wyrobu perfum o typie orientalnym. Ekstrakt z kurkumy jest dodawany do kremów także jako barwnik, naturalne źródło żółtego pigmentu. Większość badaczy powołuje się na antyrakotwórcze, przeciwnowotworowe właściwości przeciwutleniające, przy doustnym przyjmowaniu aktywnego składnika, co hamuje proces starzenia się skóry. Miejscowe stosowanie kurkumy redukuje stany zapalne i działa antybakteryjnie. W Indiach używa się kurkumy do produkcji wielu kremów do pielęgnacji skóry, które są także eksportowane do innych krajów. Dawniej indyjskie kobiety wcierały kurkumę w policzki dla nadania im naturalnego, złotego blasku. Pasta z kurkumy była używana do eliminowania zbędnych włosów. Kobiety w Indiach robią z niej odżywczo- -wygładzające maseczki na twarz. W naszej szerokości geograficznej tego nie polecamy, gdyż jasna karnacja nie współgra z żółtym barwnikiem.

Domowe kosmetyki z kurkumy
Kurkuma delikatnie barwi skórę, więc pierwsze próby jej użycia w domowym zaciszu należy przeprowadzać ostrożnie, nie bezpośrednio przed wyjściem z domu i nie po wykonaniu peelingu. Do usuwania ewentualnych zażółceń przydatne będzie tłuste mleczko do demakijażu.

* * *

Regenerująco-odżywcza maseczka: łyżka mąki, szczypta sproszkowanej kurkumy, 3 krople soku z limonki lub cytryny, pół łyżeczki oliwy z oliwek i tyle samo mleka. Wszystkie składniki należy wymieszać w miseczce na gładką papkę. Nałożyć na twarz na 20 minut. Potem zmyć przegotowaną letnią wodą.

* * *

Kurkumowy scrub: łyżeczkę soli (lub cukru) i mielonej kawy wymieszać z łyżeczką oliwy, do tego pół łyżeczki cynamonu, większa szczypta kurkumy. Masować scrubem ciało delikatnymi kolistymi ruchami, zmyć po 5-7 minutach. Najlepiej stosować na lekko już opaloną skórę, gdyż kurkuma daje skórze żółtawy odcień.

Na rany i łuszczycę
Działanie przeciwzapalne kurkumy, wpływające na przyspieszenie gojenia się ran, na stany zapalne czy na regenerację naskórka, wykorzystała firma Johnson&Johnson, produkując specjalne plastry z kurkumą na rynek indyjski. The National Psoriasis Foundation potwierdza skuteczność niektórych preparatów zawierających kurkuminę lub kurkumę w minimalizowaniu łuszczycowych stanów zapalnych. Wykorzystanie kurkumy w żywności i w preparatach tradycyjnej medycyny indyjskiej, sprawia, iż wiele osób cierpiących na łuszczycę odczuło złagodzenie objawów choroby. W medycynie alternatywnej od dawna wykorzystywano kurkumę. W wielu krajach Azji południowej jest ona używana jako łatwo dostępny antyseptyk na skaleczenia, oparzenia i stłuczenia skóry, również jako środek antybakteryjny.

Tradycja
Kurkuma jest używana podczas różnych rytuałów hinduskich. Powszechnie stosowana we wszystkich regionach Indii, m.in. podczas ceremonii ślubnej. Czoło nowonarodzonego dziecka przeciera się kurkumą, co ma mu zapewnić szczęście. W Mikronezji przygotowanie kurkumy do zdobienia ciała, ubrań lub przyborów miało uroczysty, rytualny charakter.

Mimo wszystko, najszersze zastosowanie kurkumy związane jest z kuchnią. Znamy ją jako znakomitą przyprawę do potraw. Dobrze jest dodać ją do sosów, zup czy mięsa. Ale kurkuma to nie tylko przyprawa i warto zacząć używać jej także do innych celów.

mgr Iwona Jakubiak

Mgr Iwona Jakubiak jest kosmetologiem, specjalistką w dziedzinie zdrowia publicznego. Ukończyła Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Prowadzi indywidualną praktykę zawodową. Wykłada, doradza i publikuje w fachowych magazynach. Szczególne obszary jej zainteresowań to kosmetologia estetyczna, medycyna naturalna i medycyna anty- aging.

komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Lucerna - niedoce...
Kora dębu i dęb...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.