Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 2
Artykuły > Kwiaty > Mniszek lekarski

Panacea Nr 2 (43), kwiecień - czerwiec 2013 strona: 31

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski Taraxacum officinale Wiggers – pospolicie nazywany dmuchawcem, brodawnikiem, mleczem – jest wieloletnią rośliną z rodziny astrowatych Asteraceae. Prawdopodobnie pochodzi z Europy, skąd rozprzestrzenił się na inne kontynenty.
Jest to popularny chwast, występujący na całej Półkuli Północnej. Spotykany zwłaszcza na łąkach i w miejscach porośniętych trawą – od nizin, po wysokie piętra gór. Ma wiele podgatunków i odmian, między którymi różnice morfologiczne są nieznaczne i dostrzegalne jedynie dla botaników zajmujących się systematyką roślin. Mniszek jest byliną. Osiąga wysokość od 5 do 50 cm. Ma mięsisty korzeń, który jest walcowaty, prosty i słabo rozgałęziony. Roślina wytwarza rozetę bezogonkowych, żywo zielonych liści. Blaszki liściowe są podługowato- lancetowate, powcinane na brzegach. Ze środka rozety wyrastają puste w środku pędy kwiatostanowe, zakończone dużym, żółtym koszyczkiem, złożonym z samych kwiatów języczkowatych. Po przekwitnięciu powstaje z nich puszysta kula owocków, które po zdmuchnięciu łatwo się osypują. Owoc stanowi silnie wydłużona niełupka, opatrzona puchem.
Jest rośliną miododajną, pozyskiwaną głównie ze stanowisk naturalnych. Surowiec zielarski stanowią liście, korzeń i kwiaty (Folium, Radix, Flos Taraxaci). Zbiór korzeni mniszka przypada na marzec oraz wrzesień-październik. Zebrane korzenie myje się dokładnie, przecina wzdłuż i suszy w temperaturze do 50°C. Ziele zbiera się przed kwitnieniem roślin, a kwiaty w kwietniu i w maju. Ziele i kwiaty suszy się w temperaturze do 30°C, wysuszony surowiec przechowuje się w suchym i chłodnym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

W kuchni
młode liście mniszka, zebrane jeszcze przed kwitnieniem roślin (zawierają wtedy najmniej goryczy), dodawane są do sałatek, zup, gotowanej jarzynki – podobnie jak potrawka ze szpinaku. Dla uzyskania lepszego smaku potraw, liście można wybielać, podobnie jak cykorię, nakrywając roślinę naczyniem lub ciemną folią. Słoneczne, żółte kwiaty mniszka mają charakterystyczny słodko-gorzki smak. Im kwiaty są młodsze, tym bardziej słodkie. Z kwiatów mniszka przygotowuje się syrop i konfitury. Syrop z kwiatów nabiera konsystencji płynnego, gęstego miodu. Nadaje się jako dodatek do herbaty, również do smarowania pieczywa. Kwiaty mniszka można smażyć w cieście. Prawdziwy kulinarny rarytas stanowią smażone na maśle pączki kwiatowe. Młode koszyczki kwiatowe można przyrządzać podobnie jak kapary, a z rozwiniętych kwiatów sporządzać wyśmienite i ciekawe w smaku wino.
W Wielkiej Brytanii z fermentujących korzeni mniszka i łopianu przygotowywany jest naturalnie musujący napój. Wysuszone i uprażone korzenie stanowią namiastkę kawy.

WINO Z KWIATÓW. 2,5 l kwiatów mniszka (bez zielonych przylistków), łyżka rodzynek, łyżeczka zmielonego imbiru, 1,2 kg cukru, sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny, drożdże winne i 4 l przegotowanej wody. Kwiaty należy zalać 1 l wrzącej wody i odstawić na 2-3 dni. Zlać płyn i uzupełnić pozostałą ilością podgrzanej wody z rozpuszczonym cukrem. Do letniego płynu dodać sok z cytryny i pomarańczy, rodzynki, imbir i drożdże. Pozostawić na 2 dni do fermentacji, w naczyniu owiązanym płótnem lub gazą. Ściągnąć wino wężem i kontynuować fermentację w dużej butli opatrzonej korkiem, z rurką fermentacyjną. Przelać wino do butelek i pozostawić na 3 do 6 miesięcy.

KONFITURA Z PŁATKÓW. 1,5 l wody, 440 g cukru, 1,5 kg płatków mniszka lekarskiego, pomarańcza i cytryna, 25 g pektyny, przyprawy (odrobina wanilii, cynamonu i tartego imbiru). Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, którym zalewamy płatki kwiatowe mniszka, dodajemy skórkę z pomarańczy i sok z połówki pomarańczy i całej cytryny. Gotujemy minimum 40 minut na bardzo małym ogniu, aż kwiaty zmiękną. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy pektynę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gorącą marmoladę należy przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

SYROP Z KWIATÓW (MIODEK). 250 g kwiatów mniszka, 1,5 l wody, pomarańcza, cytryna, 1,5 kg cukru. Z kwiatów usunąć zielone przylistki, opłukać i zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem na dzień, następnie odcedzić przez gazę. Do otrzymanego płynu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę bez nasion i cukier. Mieszając gotujemy aż do zgęstnienia. Ciepły syrop wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzacja jest zbyteczna. Słoiczki ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

mgr inż. Anna Pachlowska, dr hab. inż. Monika Grzeszczuk,
dr hab. inż. Dorota Jadczak, prof. nadzw.
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Piśmiennictwo dostępne w redakcji


komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Lucerna - niedoce...
Kora dębu i dęb...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.