Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 8
Artykuły > Z biblioteki > Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą.

Panacea Nr 4 (17), październik - grudzień 2006 strona: 34



Hirscher Petra. Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą. Receptury i recepty ze średniowiecznego klasztoru. Przeł. Andrzej Czarnocki. Inst. Wyd. PAX, Warszawa 2006.

O Boże prawdziwy,
który swoje wielkie tajemnice,
zamknięte w stworzeniach,
poddałeś człowiekowi,
największemu z Twych dzieł [...].
W Tobie i przez Ciebie
istnieją wszystkie stworzenia,
Z twojej miłości wszelka rzecz powstała,
Albowiem Ty, wieczny Boże,
jesteś miłością prawdziwą.


(Z modlitwy św. Hildegardy z Bingen)

Święta Hildegarda z Bingen (*1098 †1179) uważana jest za najznamienitszą niewiastę czasów średniowiecza. W liście do papieża Eugeniusza III nazwała siebie „piórkiem”, którego król dotknął, „aby poruszyło się w zadziwieniu”. „Piórkiem” była z postury, z ducha tytanem. Poetka, autorka pism mistycznych, kompozytorka, wizjonerka i... znawczyni świata ziół oraz ich właściwości leczniczych, klasyk europejskiej fitoterapii.
Monachijskie wydawnictwo Droemerschen Verlagsanstalt wpadło przed dwoma laty na znakomity pomysł. Jak przypomnieć współczesnemu czytelnikowi postać Hildegardy? Jej poezji dziś się nie czyta, mistyków coraz mniej we współczesnym świecie. Ludzie wracają jednak do starych, naturalnych sposobów leczenia. Chętnie też poznają stare przepisy kulinarne. Tak powstała książka Heilen und Kochen mit Hildegard von Bingen. Zasłużone wydawnictwo PAX zleciło jej przekład na polski Andrzejowi Czarnockiemu i oto mamy na rynku czytelniczym niezwykłe dzieło, jakby powiew średniowiecza – nie „ciemnego” i „zabobonnego” jak nas uczono za czasów panowania „postępowej” ideologii marksistowskiej. Średniowiecza pełnego tajemnic, bogatego życiem duchowym, poezją, muzyką, pragnieniem poznania tajemnicy istnienia i mistycznego zjednoczenia z Bogiem. We wstępie do książki opat Odilo Lechner OSB cytuje w nieco żartobliwym kontekście współczesnego angielskiego poetę Wystana Hugha Audena, który napisał: „Wypada się jedynie modlić, by artyści, mistrzowie sztuki kulinarnej i święci nadal opromieniali nam życie”... Hildegarda była świętą i artystką, a jako znawczyni ziół i znawczyni sztuki medycznej tamtych czasów miała dużo do powiedzenia na temat zdrowego, zgodnego z naturą i wiedzą medyczną odżywiania się. Człowiek jest elementem stworzenia, więc z Bożego dzieła stworzenia, ze świata, który go otacza, powinien czerpać mądrość i siły witalne. Powinien ten świat poznawać, by odróżniać to, co zdrowe dla ciała i ducha od tego, co zatrute. Nie bez przyczyny podstawowy rozdzialik książki zatytułowano „Medycyna ciała, umysłu i duszy”. Zawiera „filary wiedzy medycznej św. Hildegardy”. Z wiedzą medyczną ściśle się splata teoria żywienia, oparta na przekonaniu o pełnej harmonii, z jaką pożywienie oddziałuje zarówno na ciało, jak i na duszę. Następuje fascynująca lista środków spożywczych, które Hildegarda charakteryzuje ze względu na ich właściwości odżywcze oraz wpływ na człowieka. Czytelnik nieraz westchnie: Jaka szkoda, że Hildegarda nie znała jeszcze tak popularnego dziś pożywienia jak ziemniaki czy pomidory, nie mówiąc o coca-coli... Jej lista obejmuje jednak równie popularne w naszych czasach artykuły: zboża, jabłka, gruszki, orzechy, wiśnie, migdały, fasolę, cebulę, kapustę, mięsa różnego rodzaju, ryby i wiele innych.
Nie zdradzamy fascynującej zawartości książki, by nie odbierać przyjemności, którą daje lektura. Zaręczamy jedynie, że trudno się będzie od niej oderwać, a przepisy św. Hildegardy wielu z nas natychmiast wypróbuje. Instytutowi Wydawniczemu PAX należy się wielkie uznanie za wyszukanie tej książki w bogatej, międzynarodowej ofercie edytorskiej i udostępnienie jej polskiemu czytelnikowi. Dla czytelnika Panacei będzie to lektura szczególnie satysfakcjonująca.

Piotr Szubarczyk


komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Lucerna - niedoce...
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2018 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.